Debattsvepet 15 nov

Reformeringen av Arbetsförmedlingen är ett hafsverk, skriver ST-ordföranden Britta Lejon. Dessutom om jämlikheten i välfärden, om ett grönare Göteborg och om behovet av en lag mot oskuldskontroller.

S: ”Vi vill öka jämlikheten i välfärden!”

Jämlikheten i svensk välfärd ska öka. Därför föreslås en förstärkt kommunal kostnadsutjämning. Bland annat kommer kommuner och regioner kompenseras i högre grad för socioekonomiska utmaningar och gles bebyggelse i det nya systemet. Denna förändring tycker vi socialdemokrater är ett nödvändigt steg för ett starkare Sverige – som håller ihop. Det skriver civilminister Lena Micko (S) och Anders Henriksson, gruppledare för Socialdemokraterna i SKL.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Liberaler: ”Entreprenörerna kan rädda vår jord”

Klimatet räddas inte av elcykelsubventioner, djupa pannveck eller alarmism. Klimatet kan bara räddas om vi tar konkreta steg för att förändra våra system och skapar incitament för grön tillväxt. Liberalerna ska vara en pådrivande kraft i klimatomställningen och ta konflikten med såväl högerns klimatförnekare som vänsterns plakatpolitik, skriver tre liberaler inför partiets landsmöte.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Det är skillnad på att reformera och rasera

Arbetsförmedlingen ska reformeras. Men reformering är inte samma sak som rasering. När Arbetsförmedlingen nu raseras är det dessutom ett hafsverk som startade i och med att Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades igenom i december 2018. Den S-ledda regeringen har valt att inte återställa resurserna, skriver Britta Lejon, förbundsordförande fackförbundet ST och Fredrik Andersson, ordförande ST inom Arbetsförmedlingen.
Läs hela artikeln på Norran (öppnas i ny flik)

”Nu slutar vi mäta väljarnas partisympatier via telefon”

Under två år har vi kombinerat telefonintervjuer med en onlinerekryterad webbpanel. Visserligen blev vår barometer den mest träffsäkra, men i riksdagsvalet visade det sig att vårt kvarstående inslag av telefonintervjuer försämrade träffsäkerheten. Slutsatsen är att vi nu överger telefonintervjuer som metod i väljarbarometern, skriver företrädare för Demoskop.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Håll koll på

15/11

Liberalernas landsmöte, Aros Congress Center, t o m 17/11

15/11

Riksdagen håller en omröstning om misstroende mot justitiieminister Morgan Johansson

15/11

Olof Palmes Internationella Center arrangerar Progressive Alliance Convention där ledare från Socialdemokratiska partier och progressiva rörelser från hela världen samlas.

Tom 16/11

Mänskliga rättighetsdagarna arrangeras i Linköping.

16/11

Humanisterna delar ut årets Hedeniuspris till Kvinnors Nätverk för deras mångåriga arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Övrigt i flödet