Debattsvepet: onsdag 14 augusti

”Destruktiv utgiftspolitik har gjort Sverige sårbart”

Sverige blir sårbart när ekonomin bromsar in anser Moderaterna. Andra ämnen som engagerar dagens debattörer är omhändertagandet av personer som utsatts för sexualbrott, Arbetsförmedlingen och klimatet.

1. V: Lyssna på offren för sexualbrott

För oss som regionalpolitiker är det viktigt att lyssna på de människor som varit utsatta för sexualbrott. De vittnar ofta om att de inte fått en god och adekvat vård. Region Stockholms stuprörsorganisation motverkar den sammanhållna vårdkedja som behövs, skriver företrädare för Vänsterpartiet.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Fler blir arbetslösa – var är jobbpolitiken?

Arbetsförmedlingen bantas samtidigt som antalet arbetslösa ökar. Läget är djupt bekymmersamt. Det är dags för stabila spelregler inom arbetsmarknadspolitiken. Ingen är betjänt av den ryckighet och osäkerhet som nu råder – allra minst de arbetssökande, skriver grundaren av AlphaCE Maria Mattsson Mähl.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Destruktiv utgiftspolitik har gjort Sverige sårbart”

I stället för att använda högkonjunkturen till viktiga reformer har regeringen Löfven låtit bidragssystemen växa och de offentliga utgifterna öka. När ekonomin nu bromsar in så blir Sverige sårbart, skriver Moderaternas skattepolitiske talesperson Niklas Wykman.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

4. ”Klimatet kräver handling – inte rop på vargen”

För att hejda klimatförändringarna, måste fokus nu vara på att snabbt och kraftfullt minska utsläppen. Symbolpolitik som att utlysa klimatnödläge bör inte vara i fokus, skriver tankesmedjan Fores programchef Mette Kahlin McVeigh, och vd Mattias Goldmann.
Hela artikeln på Västerbottens-Kuriren

5. ”Öppna kontor riskerar bli en dyr affär för arbetsgivaren”

Ekonomin är ett viktigt argument för öppna kontor, men forskning visar att det snabbt kan bli röda siffror, skriver författaren Tomas Dalström.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

6. ”Hälso- och sjukvården behöver söka upp människor”

Politiker på såväl nationell som regional och lokal nivå behöver lägga större ekonomiska resurser på förebyggande vård. Det skriver Katarina Steding-Ehrenborg, docent i experimentell klinisk fysiologi och sjukgymnast.
Hela artikeln på Sydsvenskan

7. ”Politikerna måste hantera robotiseringens avigsidor”

Under den tidiga industriella revolutionen gjordes en rad misstag som vi kan lära av när utvecklingen inom robotisering och AI nu går snabbt. Den viktigaste lärdomen är att det ökade välståndet måste komma alla till del, annars kommer människor att vända sig mot en i grunden positiv utveckling, skriver författaren Carl Benedikt Frey och forskningsledaren vid TCO:s tankesmedja Futurion Carl Melin.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

8. ”Högskolan måste skapa möjligheter”

Utbildningskvaliteten skulle stärkas på grundnivå såväl som avancerad nivå om studenterna i större utsträckning kom i kontakt med lärosätets forskare. Olikt många andra västerländska länder är det få professorer och forskare som undervisar för studenter i Sverige, skriver riksordföranden för Moderata studenter Greta Eulau.
Hela artikeln på Nya Wermlands-Tidningen

9. ”Dina utspel saknar insikt om verkligheten, Sabuni”

Nyamko Sabuni företräder ett parti som starkt bidragit till den kaotiska situationen på Arbetsförmedlingen. Att nu skylla den på myndighetschefen Mikael Sjöberg är ren opportunism, skriver arbetsförmedlaren och debattören Johan Berg.
Hela artikeln på Expressen

10. ”Invandrare tar med sig rasismen till Sverige”

Vi måste inte bara ta tag i vår egen rasism i Sverige utan den invandrade rasismen också. En start är att faktiskt säga att den existerar, skriver retorikern Elaine Eksvärd.
Hela artikeln på Aftonbladet
Håll koll på
14.00
Stockholm: Synskadades riksförbund genomför en aktion för att berätta hur allmänheten kan underlätta vardagen för personer med synnedsättning. De tar bland annat upp vikten av att parkera sin elskoter på ett säkert sätt. Aktionen genomförs på Medborgarplatsen.
14.15
Stockholm: Dom meddelas mot hiphopartisten Asap Rocky som står åtalad för misshandel. I samband med domen hålls en pressträff i Stockholms tingsrätt.
15.00
Arendal: Oslo-Sthlm 2.55 arrangerar ett seminarium där bolaget presenterar hur en snabbare järnvägsförbindelse mellan huvudstäderna kan förverkligas genom brukarfinansiering.