Debattsvepet 15 jun

Sjukförsäkringen, skolpolitiken, vårdpersonalens semestrar och det nya konservativa blocket i riksdagen har varit några av de hetaste debattämnena den gångna helgen.

Ge oss inte mer pengar

Att ösa pengar över kommuner och regioner löser inte långsiktiga problem. Kostnader på kommunal och regional nivå drivs upp av staten, som inte ska slösa med skattebetalarnas pengar, skriver fyra moderata kommunstyrelseordförande.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Avskaffa flumskolan en gång för alla

Någonting är fel inom den svenska skolan. PISA-resultat, rapporter om ”stök” i skolor, lärarbrist och få sökande till lärarutbildningen. Men den viktigaste åtgärden för att råda bot på problemen är att man kastar ut den pedagogiska syn som genomsyrar hela det svenska utbildningsväsendet där eleverna själva ska ”konstruera” sin kunskap, i egen takt och utan skriftliga prov, skriver läraren och författaren Inger Enkvist.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Ny järnväg Borås–Jönköping ett måste

Trots att avståndet mellan Borås och Jönköping endast är åtta mil så tar den snabbaste tågresan däremellan två timmar och 30 minuter och kräver två byten. Uselheten i detta saknar motstycke i Sverige. Nu är det hög tid att regeringen fattar beslut om att bygga den mellanliggande sträckan Borås–Linköping, skriver Ove Lillestöl och Markus Ottemark från Västsvenska handelskammaren handelskammaren.
Läs hela artikeln på Borås Tidning (öppnas i ny flik)

Håll koll på

10:00

LO arrangerar digital kongress.

10:00

Transportföretagen arrangerar webbinarium om att reserestriktionerna lättas upp och trafikföretag rustar nu för att skapa säkra resor.

11:00

SNS arrangerar webbinarium om hur klimatsmart e-handeln är. Vad kan e-handels- och logistikföretag göra för att transporterna ska bli mer klimatsmarta? Och hur har coronakrisen påverkat konsumtionsmönstren?

11:30

Vikarierande Centerledaren Anders W Jonsson sommartalar i en lada och håller en presskonferens där en nyhet kommer att presenteras, Vinnersjövägen 129, Hedesunda.

12:00

Arbetsförmedlingen publicerar veckostatistik om arbetssökande, lediga platser och varsel.

14:00

Mark- och miljööverdomstolens yttrande väntas om Preemraff i Lysekil. Pressträff med rättens ordförande, hovrättslagmannen Claes-Göran Sundberg, tekniska rådet Mikael Schultz och hovrättsrådet Li Brismo, Svea hovrätt, sal 10, Birger Jarls torg 16, Riddarholmen, Stockholm.

Övrigt i flödet