Debattsvepet 24 jan

Det är problematiskt att lyfta fram den åldrande befolkningen som huvudförklaring till kommunernas och regionernas ekonomiska nuvarande kris. Det skriver tre forskare vid Örebro universitet. Andra ämnen som diskuteras i dag är samverkan mellan kommuner och ett nytt svenskt miljonprogram. 

Marknadsfundamentalisterna i vården måste backa!

Reformer som öppnat för privatiseringar och marknadsanpassningar ökar ojämlikheten i vården. Hälso- och sjukvårdslagen som uttryckligen säger att sjukast ska få hjälp först rundas ständigt i takt med att de privata sjukförsäkringarna, vårdvalen och de privata nätläkarna ökar i antal, skriver Vänsterpartiets Karin Rågsjö, Sara Svensson, Jonas Lindberg och Eva Olofsson.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Systematiskt arbetsmiljöarbete skulle ge långsiktig effekt

Även en liten kommun omsätter flera hundra miljoner och en stor region tiotals miljarder så visst har vi inom offentlig förvaltning ekonomiska muskler som är betydligt större än de flesta andra organisationer och företag.För att skapa balans mellan intäkter och kostnader framöver behöver vi arbeta mer med att se våra medarbetares behov och potential, skriver före detta kommundirektören Oscar Fredriksson.
Läs hela artikeln på Dalarnas Tidningar (öppnas i ny flik)

Håll koll på

14.30

Örebro slott. Länsstyrelsen i Örebro län tar första handslaget för en ny form av offentlig service till medborgare från stat och kommun. Kommunstyrelseordförande Kenneth Handberg och generaldirektören för Statens servicecenter Thomas Pålsson skriver under överenskommelsen.

14.30

Stockholm. Riksdagens talman Andreas Norlén deltar vid seminarium på Länsstyrelsen om hot och hat mot förtroendevalda.

I dag

Mora/Säter. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark besöker bland annat ett kunskapscenter i Säter.