Debattsvepet 18 nov

Osäkra visstidsjobb ökar, varnar Arena idé, som hittar fler osäkra jobb bland annat i vårdsektorn. Moderaterna i Stockholm kritiseras för vårdkatastrof på Karolinska och så vill Ulf Kristersson vill se en enad Europeisk front mot Kina. Dessutom biblioteksdebatt, utvisade imamer, Postnord och ambulanspersonals utsatthet. 

”De mest osäkra formerna av visstidsjobb ökar kraftigt”

Trots att de tidsbegränsade anställningarna inte ökar totalt, har de mest osäkra formerna av visstidsjobb ökat kraftigt. Det visar vår nya rapport från Arena idé. I dag har 440.000 någon form av behovsanställning, det är omkring 60 procent av alla med en tidsbegränsad anställning. Det leder till stress, ohälsa och sämre facklig organisering, skriver German Bender och Mats Wingborg.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Ulf Kristersson: Nu krävs enad europeisk front mot Kina

Kina kopplar greppet om Hongkong och gör utfall mot den svenska regeringen. Politiken och näringslivet står inför ett val: ska Kina tillåtas diktera villkoren för handel och demokrati? Nu krävs ett enat europeiskt agerande som bygger på insikten att Kina inte är vilket land som helst, utan världens första framgångsrika statskapitalistiska enpartistat, skriver Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
Läs hela artikeln på Dagens Industri (öppnas i ny flik)

Den fria kulturen och konsten är under attack från SD

Kultur och konstnärligt skapande definierar det som gör oss till människor. Med hjälp av konsten och kulturen skapar vi en värld, i det stora och i det lilla, där vi ser nya horisonter och där vi ifrågasätter sådant vi redan vet. Vi är mycket bekymrade över att den fria kulturen och konsten står under attack från Sverigedemokraterna, skriver S, KD, L, V och C i Västerbottens kulturutskott.
Läs hela artikeln på Norran (öppnas i ny flik)

Att överge överskottsmålet kan leda till populism”

17/11 Många vill nu överge överskottsmålet i det finanspolitiska ramverket. Men det är riskfyllt. Efter den internationella finanskrisen 2008 saknade många länder med hög statsskuld utrymme för en tillräckligt expansiv finanspolitik och tvingades till den hårda åtstramningspolitik som ligger bakom de populistiska strömningarna i Europa, skriver Fredrik N G Andersson och Lars Jonung.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Lägg inte ned nationella Hjälplinjen!

17/11 Vi oroas djupt av beskedet att Hjälplinjen ska läggas ner vid årsskiftet. Det är ett stort svek mot människor med psykisk ohälsa som ringer och får hjälp anonymt. Svaret att regionerna ska ta över lugnar oss inte, skriver Anki Sandberg, NSPH och Maria Kindefält Trygg, Riksförbundet Hjärnkoll.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Håll koll på

Klimataktivistnätverket Extinction Rebellion hungerstrejkar utanför riksdagen.

10.00

Nätläkarbolaget Kry håller presskonferens med anledning av att de öppnar en fysisk mottagning i centrala Malmö. Stortorget 3, Malmö.

Övrigt i flödet