Debattsvepet: fredag 7 juni

”Damspelare har knappt råd med mat och hyra”

Damfotbollens dåliga villkor, religiösa friskolor och ansvaret för välfärden är några av ämnena i fredagens debattsvep. 

1. ”Därför bör Nyamko Sabuni bli vår nästa partiledare”

Med sin tydlighet, öppenhet och sitt hjärta för friheten står Nyamko Sabuni för det nytänkande Liberalerna behöver. Därför förordar vi att hon får medlemmarnas stöd att leda partiet till framgång, skriver 41 liberaler från Jönköpings län.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. TCO: Staten behöver ta ett större ansvar för välfärden

"Staten behöver ta över mer av finansieringen av de centrala välfärdstjänsterna. Det behöver ske på ett mer långsiktigt och genomtänkt sätt än genom riktade statsbidrag med olika villkor, ansökningstider och krav som synes mer till för att ge rikspolitiker mediautrymme än stabilt fungerande verksamheter", skriver Karin Pilsäter, utredare på TCO.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Damspelare har knappt råd med mat och hyra”

”I en ny rapport konstaterar vi att mindre än hälften av Sveriges kvinnliga fotbollsproffs kan leva av sitt yrke. För att jämna ut orättvisor måste fotbollens nyckelaktörer ta ansvar för att göra elitfotbollen mer jämställd. Nu passar vi frågan till Svenska Fotbollförbundet, hur har ni tänkt jämna till planen”, frågar Martin Linder, förbundsordförande Unionen.
Hela artikeln på Aftonbladet

4. ”Mångfalden har inte ökat i den svenska reklamen”

Mångfaldskritiska röster hävdar ofta att reklam med multikulturella teman har ökat drastiskt de senaste åren, grundat i ängslig politisk korrekthet hos varumärken. Men nya studier tyder tvärtom på att icke-vita är kraftigt underrepresenterade i svensk reklam, och att ingen signifikant ökning har skett de senaste tio åren, skriver fyra ekonomiforskare.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. ”Religiösa friskolor saknar laglig och etisk grund”

”Debatten om religiösa friskolor saknar viktiga argument baserade på den empiriska samhällsforskningen. Enligt denna uppvisar människor med religiös tro högre grad av korruption, intolerans, rasism och nationalism. Grundlagen, som trumfar Europakonventionen, är dessutom tydlig med att offentliga uppgifter som bland annat skolor utför ska iaktta saklighet och opartiskhet”, skriver statsvetaren Bo Rothstein.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

6. ”Hållbar fiskodling hotas i Sverige”

Byråkrati, föråldrad lagstiftning samt överimplementering av EU-direktiv hotar framväxten av en näring som både kan skapa jobb och samtidigt bidra till en bättre miljö, skriver Johan Hultberg och Mats Abrahamsson, Moderaterna.
Hela artikeln på SVD Näringsliv

7. ”Svensk” regeringsbildning bäddar för liberala reformer

Det danska valet var en seger för den politiska mitten. Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen kommer att tvingas föra en mer liberal ekonomisk politik än hon gått till val på om hon vill bli landets nästa statsminister, skriver Bjarne Corydon, chefredaktör för affärstidningen Børsen och före detta finansminister.
Hela artikeln på Dagens Industri

8. ”Det svenska betygssystemet kan knappast få godkänt”

Det svenska betygssystemet är knappast trovärdigt. I grundskolan galopperar inflationen, och på gymnasiet kan exakt samma 80.000 elever fördelas efter två mycket olika mallar. Det som behövs är knappast en femte betygsskala utan en ny professionell tradition och lärare med modet att stå emot påverkan, skriver Lars Melin, docent i svenska.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

9. ”Riv upp den djupt orättvisa gymnasielagen”

Asylärenden bör inte bedömas utifrån kriterierna i den nya gymnasielagen. Elevernas skolgång är långt ifrån likvärdig vilket leder till stor orättvisa, skriver flera debattörer.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

10. ”Utmattningstendenser i arbetslivet kan bero på missförstånd.”

"Fler av oss kan välja smidigare och mer hälsosamma vägar genom tillvaron", skriver Anders Rydell, psykolog specialiserad på organisationspsykologi.
Hela artikeln på Sydsvenskan
Håll koll på
Hela dagen
Paris: Statsminister Stefan Löfven besöker Ericsson med den franska näringsministern Agnès Pannier-Runacher, överläggningar med president Emmanuel Macron och premiärminister Édouard Philippe.