”Bjud in M till samarbete med S, C, L och MP om nästa krispaket”
C vill vi att M bjuds in till gemensamma överläggningar med S, C, L och MP inför det nya ekonomiska krispaket som sannolikt kommer att behöva sättas in. Det är inte bristande teknik som främst hindrar digitaliseringen av vård och omsorg, menar bland andra Nordens välfärdscenter. Andra ämnen som engagerar dagens debattörer är hoten mot ekonomin och coronakrisen.
Med covid-19 är det tydligt att vi långt tidigare borde ha digitaliserat vård och omsorg. Frågan är varför den digitala omvandlingen går så sakta. De hinder som finns beror mer på kultur och ledarskap än teknik. Efter hanteringen av covid-19 är det dags att göra prioriteringar som bidrar till socialt hållbara lösningar, skriver Eva Franzén, direktör Nordens välfärdscenter och Peter Berggren, områdeschef Närsjukvården Södra Lappland.
Annie Lööf (C) och Anders W Jonsson (C): Vi har noterat hur Moderaterna de senaste veckorna agerat ansvarsfullt och konstruktivt. Därför vill vi att M bjuds in till gemensamma överläggningar med S, C, L och MP inför det nya ekonomiska krispaket som sannolikt kommer att behöva sättas in.
(5/4) Politiken ska göra sitt vad gäller stödpaket till såväl näringslivet som privatpersoner som blir av med sina jobb. Men statens uppdrag är också att underlätta arbetet för alla hjältar ute i samhället som bidrar stort för att vi tillsammans ska ta oss igen den här krisen, skriver Ulf Kristersson (M).
Corona-pandemin visar tydligt att skolan inte har förändrats i takt med övriga samhället. Om skolorna stänger ner så kommer skolan ha problem att klara av undervisningen då både teknik med fjärrundervisning och digitala verktyg inte finns på plats, skriver bland andra Patrick Stenman Hem & Skola
(4/4) Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringsliv: Nu krävs kraftfullare åtgärder för att undvika massutslagning av företag och jobb. Cirka 30.000 företag har svårt att undvika konkurs vid en månads nedstängning trots de insatser som regeringen gjort hittills. Om en tredjedel av företagen står stilla fram till hösten kan arbetslösheten öka med 350.000 personer bara genom konkurser.
De företag som utnyttjar de nya statliga åtgärderna riskerar att hamna i ett läge då kontrollbalansräkning måste upprättas vilket kan leda till konkurs, likvidation och personligt betalningsansvar. Om stödpaketen ska få effekt måste reglerna ändras, anser Dan Brännström och Bengt Ivarsson.
(4/4) Vår vädjan till hyresvärdarna nu i den ekonomiska nedgången är att ha överseende med försenade hyresinbetalningar. Sätt inte människor på gatan, skriver Marie Linder och Erik Elmgren, Hyresgästföreningen.
Coronaviruset är inte en lösning på klimatförändringarna. Det finns ingen anledning att fira den kortsiktiga minskningen av utsläpp och luftföroreningar som viruset orsakar, skriver Mette Kahlin McVeigh på tankesmedjan Fores.
(4/4) Det finns en politisk lärdom. Lika självklart som det är att samhället måste kliva in och hjälpa till när det verkligen behövs, lika självklart bör det vara att ha tilltro till människors egen förmåga att ta ansvar för sig själva och för andra, skriver Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.
(4/4) WHO:s nya paragraf är dramatisk – och förändrar allt. Vi måste ändra vårt förhållningssätt till denna dödliga epidemi, som redan tagit sig in på en stor andel av storstädernas äldreboenden. När man arbetar med gamla måste skyddsutrustning användas, skriver virologen Lena Einhorn.
”EU-samarbetets förmåga att klara av den kris vi är i, och eventuellt gå stärkt ur den, kommer avgöras av vår förmåga att agera solidariskt,” skriver Europaparlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP).
(4/4) Osäkra, ensamma och uppmärksamhetssökande barn löper större risk att fastna när män lockar med pengar i utbyte mot filmer, bilder eller IRL-sex. Det viktigaste för att undvika att barn utnyttjas är att föräldrar tidigt pratar med sina barn om riskerna som finns, och är insatta i vad de gör på nätet, skriver kriminologen Maria Dufva.
Vi vill rikta en vädjan till de företag som nu ser över möjliga besparingsåtgärder att tillsammans med era lokala idrottsföreningar fundera över hur ni kan fortsätta stötta dem även i dessa svåra tider, skriver Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam och Obos.
Folkbildningen ställer upp, men kommunerna, regionerna och staten måste också ställa upp för oss. Det skriver Johan Fyrberg, förbundschef för Studieförbundet Vuxenskolan.
(5/5) Industrin är viktig i Västra Götaland, men den privata tjänstesektorn sysselsätter nästan dubbelt så många. I detta läge är det viktigt att den offentliga sektorn bidrar med stabilitet, skriver flera företrädare för tjänstesektorn
Stockholm. EU-nämnden sammanträder. Statsrådet Hans Dahlgren informerar om EU:s åtgärder för att hantera coronavirusets spridning och dess effekter.
12.00
Arbetsförmedlingen uppdaterar månadsstatistiken för varsel.
14.00
Solna. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19, och svarar på frågor.
Det är viktigt att kommuner och regioner omfamnar, försöker förstå och förbereder sig inför framtida utmaningar rörande användandet av algoritmer och automatiserade processer i sin verksamhet, skriver Tommy Andersson, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet