Debattsvepet 6 apr

C vill vi att M bjuds in till gemensamma överläggningar med S, C, L och MP inför det nya ekonomiska krispaket som sannolikt kommer att behöva sättas in. Det är inte bristande teknik som främst hindrar digitaliseringen av vård och omsorg, menar bland andra Nordens välfärdscenter. Andra ämnen som engagerar dagens debattörer är hoten mot ekonomin och coronakrisen.

Tjugo procent är teknologi – resten är kultur och ledarskap

Med covid-19 är det tydligt att vi långt tidigare borde ha digitaliserat vård och omsorg. Frågan är varför den digitala omvandlingen går så sakta. De hinder som finns beror mer på kultur och ledarskap än teknik. Efter hanteringen av covid-19 är det dags att göra prioriteringar som bidrar till socialt hållbara lösningar, skriver Eva Franzén, direktör Nordens välfärdscenter och Peter Berggren, områdeschef Närsjukvården Södra Lappland.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Konkurser kan till i höst öka arbetslösheten med 350.000”

(4/4) Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringsliv: Nu krävs kraftfullare åtgärder för att undvika massutslagning av företag och jobb. Cirka 30.000 företag har svårt att undvika konkurs vid en månads nedstängning trots de insatser som regeringen gjort hittills. Om en tredjedel av företagen står stilla fram till hösten kan arbetslösheten öka med 350.000 personer bara genom konkurser.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Vårt samhälle har visat sig långt starkare än vad många kanske trodde”

(4/4) Det finns en politisk lärdom. Lika självklart som det är att samhället måste kliva in och hjälpa till när det verkligen behövs, lika självklart bör det vara att ha tilltro till människors egen förmåga att ta ansvar för sig själva och för andra, skriver Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan (öppnas i ny flik)

”Föräldrar har ett stort ansvar för att förhindra att barn utnyttjas på nätet”

(4/4) Osäkra, ensamma och uppmärksamhetssökande barn löper större risk att fastna när män lockar med pengar i utbyte mot filmer, bilder eller IRL-sex. Det viktigaste för att undvika att barn utnyttjas är att föräldrar tidigt pratar med sina barn om riskerna som finns, och är insatta i vad de gör på nätet, skriver kriminologen Maria Dufva.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

11.30

Stockholm. EU-nämnden sammanträder. Statsrådet Hans Dahlgren informerar om EU:s åtgärder för att hantera coronavirusets spridning och dess effekter.

12.00

Arbetsförmedlingen uppdaterar månadsstatistiken för varsel.

14.00

Solna. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19, och svarar på frågor.

Övrigt i flödet