Debattsvepet: onsdag 10 januari

"Att fly för livet är inte spännande, Fritzon"

Den nya migrationsministerns nyårshälsning väcker debatt. Hon nämner inte med ett ord det tunga ansvaret, skriver Statens Invandrarverks tidigare informationsdirektör. Andra frågor som debatteras denna morgon är handgranater, feministisk stadsplanering och övergivna katter.

1. Feministisk stadsplanering är mer än en politisk vision

Den feministiska stadsplaneringen i Husby centrum börjar ta form, rapporterar Sveriges Radio som även berättar om det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäders arbete med att skapa ett mer inkluderande centrum. Men jag, som varit med och arbetat med projektet från början måste tyvärr konstatera att man inte lever upp till sin ambition, skriver Banar Sabet, mångfaldstrateg och C-politiker i Rinkeby-Kista.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. L: Klassa handgranater som vapen

En skarpladdad handgranat har skördat ytterligare offer i Sverige. Tillgången på illegala vapen och handgranater är stor samtidigt som den grövre brottsligheten tilltar och kryper ner i åldrarna. Nu måste polisen få mer resurser, och handgranater bör klassas som vapen, skriver Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. "Att fly för livet är inte spännande, Fritzon"

Med förvåning läste jag nya migrationsministern Heléne Fritzons nyårshälsning på Facebook. Vilket spännande år! utropar hon. Inte ett ord om det tunga ansvar som ligger på henne i en tid av sorg och förtvivlan inom ansvarsområdet. Det skriver Lise Blomqvist, journalist och författare samt tidigare Informationsdirektör Statens invandrarverk.
Hela artikeln på Aftonbladet.

4. Patienten är en människa, ingen produkt

I dag styr och leder vi utbildning, vård och omsorg så att effektivisering ska ge ekonomisk vinst. En idé som vi hämtat från företag som producerar skolböcker, röntgenapparater och hjälpmedel. Denna idé har sedan 1990-talet blivit alltmer förankrad i vår världsbild och nu kommit nära en naturlag. Tänk om den är fel och i stället skapar svårigheter och problem inom dessa områden?
Hela artikeln på Dagens Samhälle

5. ”Straffbart överge katter i nya djurskyddslagen”

Regeringen skickar nu en helt ny och moderniserad djurskyddslag till lagrådet. Där framgår bland annat att övergivna och förvildade katter omfattas av djurskyddslagen. Jordbruksverket ges också i uppdrag att utvärdera välfärden hos minkar inom pälsdjursproduktionen, skriver Sven-Erik Bucht (S) och Isabella Lövin (MP).
Hela artikeln på Dagens Nyheter

6. SD: Vaccinationsarbetet får inte ha varit förgäves

Med tanke på den mycket höga invandringen till Sverige måste vi göra allt som står i vår makt för att allvarliga sjukdomar inte åter skall lyckas få fäste. Nu behövs en obligatorisk hälsoundersökning för asylsökande och invandrare från högriskländer, skriver Sverigedemokraterna Håkan Lösnitz och Heikki Klaavuniemi.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

7. Hökmark: Löfven bör berätta vilken roll SD ska få

Något som inte verkar ha slagit huvuddelen av Sveriges krönikörer, analytiker och statsvetenskapliga tyckare är att en alliansregering kan fällas av SD först om Socialdemokraterna gör gemensam sak med detta parti, skriver Gunnar Hökmark.
Hela artikeln på Dagens Industri

8. "Kan du inte bättre än kalla folk för hora, Bard?"

I ett utvecklat samhälle och i en klok demokrati ser man till att alla röster kommer till tals och inte bara de som skriker högst, har mest makt eller är grövst i mun. I ett sådant samhälle är det självklart att sträva efter bättre argument för sin sak istället för att önska att sin sakpolitiska motståndares död eller kalla henne för hora, skriver representanter för #jagärhär med anledning av musikern och debattören Alexander Bards uttalanden de senaste veckorna.
Hela artikeln på Aftonbladet.

9. "Idrotten i Umeå starkare av kommunal/privat samverkan"

Föreningar har drivit frågan om en fullstor fotbollshall i drygt 30 år utan att kommunen har kunnat leverera. Behovet är stort. Nu stiger en privat aktör in och står för investeringen. Bra – men det är ingen dramatik i detta. Den idrottspolitiska frågan är taxor och avgifter för föreningarna. Avtalet kommer naturligtvis att vara offentligt. Det skriver fritidsnämndens ordförande Ari Leinonen (S) tillsammans med kommunalrådet Hans Lindberg (S).
Hela artikeln på Västerbottens-Kuriren

10. "C mörklägger sanningen om Arbetsförmedlingen"

Lägg ner Arbetsförmedlingen, skrev Centerpartiets Annika Qarlsson. Nu svarar arbetsförmedlaren Johan Berg: Det är ett hån. Vi har nått regeringens mål för nyanlända tre år i rad. Dessutom visar forskning att privata aktörer inte alls presterar bättre än offentlig arbetsförmedling.
Hela artikeln på Expressen

11. "Israelpolitiken är skadlig och behöver omprövas"

Både Norge och Danmark har ökat kontrollen för att deras skattemedel inte ska hamna i händerna på palestinska terrorister. Sverige bör ansluta sig till sina europeiska partners och inta en mycket mer balanserad hållning i förhållande till Israel, skriver ambassadör Ilan Ben-Dov.
Hela artikeln på Expressen

12. "Det går att bygga billigare – politikerna har nyckeln"

2013 arrangerade fastighetsnämnden i Göteborg en markanvisningstävling. Resultaten visar att det går att reducera hyran med 23 procent. Politiker och tjänstemän förfogar således över ett effektivt verktyg som kan användas för att uppfylla bostadspolitiska målsättningar, skriver docent Magnus Rönn.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten
Håll koll på
9:30
SCB: Industrins orderingång och omsättning
10:00
Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster i en samverkande förvaltning överlämnar slutbetänkande till civilminister Ardalan Shekarabi.
15:00
Finansmarknadsminister Per Bolund emot utredningen "Gröna obligationer" vid en pressträff med särskild utredare Mats Andersson