Debattsvepet 13 okt

Även i svensk samhällsdebatt syns tecken på att kampen om ”sanningen” snarare än kampen om politiska visioner ställs i centrum, skriver statsvetarna Ulf Bjereld och Marie Demker. Arbetsrättsexperten Tommy Iseskog ber politikerna att sansa sig, forskare vänder sig emot KD:s förslag att ta bort modersmålsundervisningen och chef på Skånetrafiken anser att det är dags att öppna framdörrarna.

”Med kunskap och utbildning står vi emot populismen”

För oss är det självklart att i dag underteckna Deklaration för en stark demokrati. Vi åtar oss att, hundra år efter demokratins och rösträttens införande, bidra till att stärka demokratin. Det skriver företrädare för Sveriges universitetslärare och forskare, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Skolledarförbund och Kommittén Demokratin 100 år.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Skanska: Låt omstarten driva på för klimatneutralitet

Vid markförsäljning och upphandling kan kommuner starkt bidra till ett mer hållbart byggande genom att belöna klimatåtgärder. Om alla samhällsfastigheter upphandlades med höga klimatkrav skulle det bidra till ett bättre klimat och förflytta byggsektorn mot klimatneutralitet, skriver Skanska Sveriges vd Gunnar Hagman och chef klimatneutralitet Agneta Wannerström.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

"Budskapet om att man kan välja att övervinna cancer är falskt"

Nu är det oktober och Cancerfonden satsar stort på att opinionsbilda kring cancer. Det är jättebra. Problemet är hur de gör det - med kändisar som inte sällan går ut och berättar att de la om kosten och började träna två timmar om dagen vilket gjorde att de övervann cancern. Den här sortens berättelser är inte bara osanna, de är också farliga om de lurar människor att kampen mot cancer avgörs av egna val, skriver Annelie Babitz, journalist och författare.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

10.00

Inspektionen för vård och omsorg har pressträff om beslut i tillsynsärendet om hur socialnämnden i Norrköpings kommun handlagt ärendet med "Lilla Hjärtat".

14.00

Myndigheternas gemensamma pressträff om coronaläget