Debattsvepet: fredag 14 juni

”Amorteringskraven har inte hindrat unga att köpa bostad”

Bostadsbristen, terrordomar, sjuksköterskebrist – och arvet efter Fredrik Reinfeldt. Det är några av ämnena i fredagens debattsvep. 

1. Begränsad tolkrätt gör ingen integrationsnytta

Behovet av tolk försvinner inte även om rättigheten tas bort och den tänkta besparingen blir en kostnad någon annanstans. Se istället till att den tolkning som sker är bra och inte slösar på resurser, skriver Minna Forsell, psykolog som specialiserat sig på transkulturell psykologi och tolkanvändning.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Folkbildningen är viktigast i marginaliserade stadsdelar

Invånarna i socialt marginaliserade stadsdelar deltar i högre utsträckning i studieförbundens verksamhet jämfört med invånarna i övriga kommunen. Folkbildningen ger dem en grundläggande gemenskap, ett ökat samhällsdeltagande och bidrar till att driva fram sociala innovationer, skriver Nazem Tahvilzadeh som varit forskningsledare för en ny rapport från Folkbildningsrådet.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Amorteringskraven har inte hindrat unga att köpa bostad”

Vår nya rapport till regeringen visar att hushållens skulder nu växer i långsammare takt. Och andelen unga som är nya bolånetagare är högre i dag än åren innan amorteringskraven infördes, både i riket och i Stockholm. Unga har alltså inte blivit utestängda, vilket ibland påstås, skriver Henrik Braconier och Erik Thedéen, Finansinspektionen.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

4. ”Friande terrordom visar Sveriges aningslöshet”

Om vi inte ska leva på hoppet att svenska jihadister tas om hand av dansk rättskipning eller att de slutgiltigt neutraliseras när de söker sig till Mellanösterns slagfält, så måste något göras med svensk lagstiftning. Det skriver Per Bauhn, professor i praktisk filosofi.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

5. ”Fel, SKL – vi beskattar inte utan stöd i lagen”

Att det finns aktörer som anser att rättsläget till någon del är oklart är inte skäl nog för att Skatteverket ska avstå från att fatta beslut om beskattning. Det skriver Skatteverkets Katrin Westling Palm och Gunilla Hedwall i en replik till Anders Knape, SKL.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. ”Historieskrivningen om Reinfeldt måste nyanseras”

Var Fredrik Reinfeldt en bra eller dålig statsminister? För att besvara den frågan måste man tänka sig den tidigare moderatledarens gärning som ett stycke i tre akter, skriver PJ Anders Linder, chefredaktör för Axess Magasin.
Hela artikeln på Dagens Industri

7. ”Mångkultur splittrar samhället – vi behöver mer gemenskap”

Landets alla förespråkare av mångkultur borde svara på varför alla etniska, kulturella och religiösa skiljelinjer som står som spön i backen skulle leda till tolerans. Varför skulle avstånd och brist på förståelse skapa entusiasm, solidaritet eller sympati? Är det inte snarare så att detta uppstår ur en känsla av gemenskap, förståelse och likhet? skriver sociolog Göran Adamson.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

8. "Beklämmande att S hellre raljerar om påhittade fallskärmar över gravplatser än putsar kängorna."

Utredningen av konsekvenserna av ett svenskt tillträde till konventionen om förbud mot kärnvapen visar att det inte skulle gagna svenska intressen att ansluta sig. Det skriver Rasmus Carlsson och Michaela Esseen, Centerpartiet.
Hela artikeln på Sydsvenskan

9. ”Så ska mäns våld och hedersförtryck stoppas”

Mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck är allvarliga samhällsproblem som aldrig kan accepteras. Att motverka våldet är högt prioriterat för regeringen och därför skjuter vi nu till ytterligare 50 miljoner kr till kommuner och regioner för deras arbete mot våldet, skriver Lena Hallengren, socialminister (S) och Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister (MP)
Hela artikeln på Aftonbladet

10. ”SD: Vågar du bli sjuk i sommar?”

Bara genom en personalsatsning som fungerar året om kan sommarens sjukvård börja fungera, skriver Gabriel Kroon, gruppledare Sverigedemokraterna Region Stockholm
Hela artikeln på Aftonbladet

11. Sveriges hyresreglering behöver avskaffas helt

Varför argumenterar vänstern för en hyresreglering som bidrar till stora klyftor mellan folk i städers attraktiva delar och i förorterna? skriver professor emeritus Roland Andersson.
Hela artikeln på Expessen
Håll koll på
09:00
Försäkringskassan rapporterar sjukpenningtalet.
13 cirka
Riksdagen håller en aktuell debatt med anledning av kapacitetsbrist i elsystemet. Moderaterna har begärt debatten. Energiminister Anders Ygeman (S) deltar, Skandiasalen (N3).
Övrigt i flödet

1. Perspektiv: Samhällets NPF-misslyckande kostar liv

Vi vet att individer med NPF inte är sjuka utan annorlunda, varför NPF egentligen är en diversitetsfråga snarare än en vårdfråga. Men trots att vi vet mer i dag står frustrerande mycket stilla. Vår förmåga att bemöta, interagera med och inkludera medmänniskor med NPF är ett mått på vår grad av civilisering och humanitet, skriver KI-professorn Sven Bölte.
Hela artikeln på Dagens Samhälle