Debattsvepet

14 jun

”Amorteringskraven har inte hindrat unga att köpa bostad”

Bostadsbristen, terrordomar, sjuksköterskebrist – och arvet efter Fredrik Reinfeldt. Det är några av ämnena i fredagens debattsvep. 

Folkbildningen är viktigast i marginaliserade stadsdelar

Invånarna i socialt marginaliserade stadsdelar deltar i högre utsträckning i studieförbundens verksamhet jämfört med invånarna i övriga kommunen. Folkbildningen ger dem en grundläggande gemenskap, ett ökat samhällsdeltagande och bidrar till att driva fram sociala innovationer, skriver Nazem Tahvilzadeh som varit forskningsledare för en ny rapport från Folkbildningsrådet.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Amorteringskraven har inte hindrat unga att köpa bostad”

Vår nya rapport till regeringen visar att hushållens skulder nu växer i långsammare takt. Och andelen unga som är nya bolånetagare är högre i dag än åren innan amorteringskraven infördes, både i riket och i Stockholm. Unga har alltså inte blivit utestängda, vilket ibland påstås, skriver Henrik Braconier och Erik Thedéen, Finansinspektionen.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Mångkultur splittrar samhället – vi behöver mer gemenskap”

Landets alla förespråkare av mångkultur borde svara på varför alla etniska, kulturella och religiösa skiljelinjer som står som spön i backen skulle leda till tolerans. Varför skulle avstånd och brist på förståelse skapa entusiasm, solidaritet eller sympati? Är det inte snarare så att detta uppstår ur en känsla av gemenskap, förståelse och likhet? skriver sociolog Göran Adamson.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

”Så ska mäns våld och hedersförtryck stoppas”

Mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck är allvarliga samhällsproblem som aldrig kan accepteras. Att motverka våldet är högt prioriterat för regeringen och därför skjuter vi nu till ytterligare 50 miljoner kr till kommuner och regioner för deras arbete mot våldet, skriver Lena Hallengren, socialminister (S) och Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister (MP)
Läs hela artikeln på Aftonbladet (öppnas i ny flik)

Håll koll på

09:00

Försäkringskassan rapporterar sjukpenningtalet.

13 cirka

Riksdagen håller en aktuell debatt med anledning av kapacitetsbrist i elsystemet. Moderaterna har begärt debatten. Energiminister Anders Ygeman (S) deltar, Skandiasalen (N3).

Övrigt i flödet

Perspektiv: Samhällets NPF-misslyckande kostar liv

Vi vet att individer med NPF inte är sjuka utan annorlunda, varför NPF egentligen är en diversitetsfråga snarare än en vårdfråga. Men trots att vi vet mer i dag står frustrerande mycket stilla. Vår förmåga att bemöta, interagera med och inkludera medmänniskor med NPF är ett mått på vår grad av civilisering och humanitet, skriver KI-professorn Sven Bölte.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle