Debattsvepet: torsdag 12 juli

Academedia: Skolsystemet är ett stort politiskt misslyckande

Skolkoncernen Academedia kräver en professionsbaserad skolkommission. Och, om det stora problemet i det svenska skolsystemet visar sig vara friskolor "då tänker vi lägga ned verksamheten". Mona Sahlin kastar sig in i debatten med ett kritisk inlägg mot SD:s Jimmy Åkesson och hans uttalanden om aborter. Även Arbetsförmedlingen, sjöfylla och partiernas klimatförnekelser debatteras denna morgon.

1. Mer idrott i skolan kräver bättre stöd

Vi är positiva till att utöka antalet idrottstimmar i skolan, men det räcker inte. Universell utformning och ett tydligt elevperspektiv måste bli en självklarhet i alla skolor, annars riskerar den psykiska ohälsan bara att öka, skriver företrädare för tio organisationer som arbetar med personer med olika typer av funktionsnedsättningar.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Myt att Arbetsförmedlingen har lågt förtroende

Det är ett faktum att både arbetssökande och arbetsgivare har förtroende för Arbetsförmedlingen. Men det är det få som vet – för det nämns aldrig i media, skriver arbetsförmedlaren Johan Berg.
Hela artikeln på Dagen Samhälle

3. Academedia: Skolsystemet är ett stort politiskt misslyckande

Vi vill att en professionsbaserad skolkommission tillsätts efter valet. Om den kommer fram till att friskolorna är det stora problemet, tänker vi lägga ned verksamheten, skriver Academedias vd Marcus Strömberg.
Hela artikeln på Dagens Industri

4. "Du är ingen Sverigevän, Jimmie Åkesson"

Hur vågar du, Jimmie Åkesson? Hur kan du ha samvete att kalla de som genomgår abort för ”tillhörliga fallerande familjer”? Att döma ut alla som tagit detta steg i sina liv, detta svåra steg som ändå i vårt land är ett eget och fritt val. Vi som gjort abort, skriver Mona Sahlin, fd politiker och partiordförande för Socialdemokraterna.
Hela artikeln på Aftonbladet

5. ”Så kan politiker tvingas ta hänsyn till framtida generationer”

Flera länder har tagit initiativ för att främja kommande generationers intresse inom politiken, men de försök som gjorts i Sverige har blivit kortlivade eller inte fått genomslag i praktisk politik. Vi har ställt samman ett antal konkreta åtgärder som skulle säkerställa långsiktighet i politiken, skriver företrädare för Projekt framtid.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

6. ”Partiledarnas tal röjer den stora förnekelsen”

Klimatförändringarna negligeras av partiledarna trots att vi sedan flera decennier vet vad som händer med klimatet. Detta blir extra tydligt under veckan i Almedalen då varje parti har möjligheten att visa upp sin politik och sitt fokus. Det skriver klimatdebattören Staffan Laestadius.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

7. "Så föder M och SD gängkriminaliteten"

Moderaternas och Sverigedemokraternas politik leder till växande sociala klyftor, splittring och otrygghet. Det är när tron på framtiden går förlorad som gängen och våldet blir ett alternativ, skriver Peter Hultqvist (S) och Morgan Johansson (S).
Hela artikeln på Expressen

8. "Sluta prata om oss i förorten, prata med oss"

Almedalsveckan har precis passerat. Vi var där och såg hur den politiska eliten njöt av minglet på Gotland. Samtidigt fick vi meddelanden om att ännu fler personer mördats i våra områden, skriver Macarena De La Cerda & Emma Dominguez, Förorten mot våld.
Hela artikeln på Aftonbladet

9. "Sluta bluffa – sjöfylla är inget stort problem"

Den sjöfyllerilag som kom 2010 har även denna sommar uppmärksammats i ett antal artiklar. Lagen har varit mycket omdiskuterad. Den nya lagen stoppar inte allvarliga olyckor, tyvärr. De som främst berörs är människor som valt båten som sommarstuga och skärgårdsbor som behöver den för transporter och socialt umgänge, skriver Jim Huzell, affärskonsult, Mats Edenius, professor, Ulf Hallström, sjökapten, före detta chef Sjöfartsverket/sjöräddningen och Anders Henning, Senior Information Security Advisor på Aktionsgruppen Båtfolket.
Hela artikeln på Aftonbladet.

10. Varför portas Medborgerlig Samling från Pride?

Arrangören utestänger partier som på något sätt anses strida mot en vänsterideologiskt tolkad värdegrund. Hur ställer sig Stockholms stad till detta? Det undrar Ilan Sadé, partiordförande för Medborgerlig Samling.
Hela artikeln på Dagen Samhälle

11. ”Köp svenskt för att hjälpa Sverige ur matkrisen”

”Idag är vårt land drabbat av den värsta torkan på många år. Djuren har ingen mat och skörden av spannmål och andra grödor ser ut att bli mycket dåliga. Det är en kris i dess rätta bemärkelse”, skriver Marit Bohlin och Erik Johansson vid föreningen LRF Ungdomen.
Hela artikeln på SVT Opinion

12. "Nu är det hög tid att sätta skolan först"

Tio år efter att Liberalerna presenterade förslaget att lyfta det politiska ansvaret för skolan från stadsdelarna har reformen genomförts. Vi är glada, men inte nöjda, skriver Helene Odenjung (L) och Pär Gustafsson (L).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

13. "Vilket Sverige vill du ha?"

Vi är nu i ett läge där en majoritet av partierna i Sveriges riksdag i stort sett är överens om migrationspolitiken. Ändå låter vi den dominera debatten. Nu måste andra frågor komma högst på dagordningen, skriver Ingamaj Wallertz Olsson (M).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten
Håll koll på
9:30
Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterar statistik över anmälda brott, andra kvartalet, samt anmälda brott