Skatter

Visst förbättrar skatt på plastpåsar världen en smula

Att införa skatter på miljöfarliga och osunda varor är ett politiskt styrmedel för att hjälpa till att styra vårt beteende så att vi och planeten mår bättre, replikerar Elisabeth Erlandsson Kaufmann (MP).

Replik. Krönikan ”Skatt på plastpåsar förbättrar inte världen” av Karin Pihl fick mig att reagera. Pihl vänder sig mot den skatt på plastpåsar som regeringen föreslagit och som kan börja gälla nästa år.

Hon pratar om staten som om det skulle vara någon girig affärsman, som egentligen bara är ute efter att berika sig själv. Det som inte framgår i krönikan är att staten är vi, du och jag och alla som bor i det här landet. Vi får också ta del av statens inkomster.

Att sätta skatt på miljöfarliga och osunda varor är ett politiskt styrmedel för att hjälpa till att styra vårt beteende så att vi och planeten mår bättre.

Skatt på plastpåsar kommer åtminstone få mig att tänka till lite extra, så att jag inte glömmer att alltid ha med mig en extra tygkasse i ryggsäcken eller fickan, så att jag får plats med det jag eventuellt kommer att handla.

Och om jag har glömt tygpåsen någon gång, kommer jag ödmjukt att betala sju kronor för en plastpåse och tacka för påminnelsen om att komma ihåg tygkassen nästa gång. Genom sådana här styrmedel ändrar vi sakta men säkert vårt beteende.

Att vissa konsumenter blir ilskna till en början får man räkna med. Det är en del av utvecklingen. Det var likadant när papperspåsar till komposten infördes, men nu är det en så självklar del av sopsorteringen att ingen höjer ett ögonbryn.

Det är klart att inte enbart skatt på plastpåsar räddar världen, men jo, Karin Pihl, det förbättrar världen en smula, för det är ett steg åt rätt håll. Vi behöver inte vara perfekta, men vi måste börja se över våra vanor.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Läs hela Dagens Samhälle

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här.