Debatt
Val 2018
16 augusti 2018 kl 05:15

Denna artikel publicerades för 2 år sedan

Vill vi ha ett Sverige där klyftorna fortsätter växa?

Det är mindre än en månad kvar till valet och jag kan inte minnas hur länge sedan ett val var så här viktigt. Sverige har gått från att vara ett av världens mest jämlika länder till ett land där ojämlikheten syns allt tydligare. Det skriver Rashid Mohammed (V).

Det här är en opinionstext

Rashid Mohammed
ledamot i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd (V)

Sverige är ett fint land på många vis men det är också ett land med stora utmaningar. Ett land där alltfler pensionärer har så låga inkomster att de hamnar under gränsen för vad som klassas som relativ fattigdom, samtidigt som de privata äldreboendena tillåts ta ut obegränsad kapital i vinst. Det är ett land där inkomstklyftorna ökat mest sedan 90-talet bland alla OECD länderna och där den ojämlika skolan fått en allt större plats. 

Svensk ekonomi går bra men den går inte bra för alla. Sverige har gått från att vara ett av världens mest jämlika länder till ett land där ojämlikheten syns allt tydligare. För att vända den utvecklingen krävs det omfattande reformer som ser till att främja jämlikheten. Det kan man bara göra genom politiska investeringar. 

Det här valet handlar om hur vi vill forma morgondagens Sverige. Vill vi att Sverige återigen blir en av världens mest jämlika länder där vanligt folk får det bättre ställt, eller ett land där klyftorna fortsätter att växa?

Socialdemokraterna har tydligt visat att man vill skapa en regering med delar av de borgerliga partierna. En röst på Vänsterpartiet är en garant för en ökad jämlikhet som man endast kan få genom en tydlig vänsterpolitik. För oss är det viktigast att Sverige blir ett land för alla och inte bara några få. 

Vi ser redan nu att hotet om marknadshyror börjar realiseras samtidigt som alliansen under sina åtta år sålde ut alltfler utav allmännyttan. En sådan höger politik i kombination med att sänka vanliga arbetares lön ökar inte jämlikheten utan snarare ojämlikheten. 

Enligt Rädda Barnens rapport ”En plats att kalla hemma” framgår det att över 5000 barn lever i hemlöshet. Det är barn som på grund av familjens låga inkomst ska behöva växa upp med en osäkerhet om hur framtiden kommer se ut. Rapporten visar på att alltfler barn oroar sig för ifall man kommer ha tak över huvudet eller inte. 

Det vi vet är att personer med utländsk bakgrund, ensamstående mammor och pensionärer är de grupper som ojämlikheten oftast slår hårdast mot. Det är också just dessa grupper som man alltför ofta försöker vinna billiga poäng på i den politiska debatten. 

I Sverige och andra europeiska länder har vi sett en utveckling där rasistiska partier fått större genomslag. Ojämlikhet bidrar till ett ökat förakt mellan olika grupper och med tanke på dagens politiska utspel där alltfler politiska representanter spär på hat och misstro så är det inte konstigt att rasismen normaliseras.  

I en intervju i DN säger finansminister Magdalena Andersson (S) att barnfattigdom i Sverige är ett avgörande skäl för att migrationspolitiken stramats åt under den här regeringen. Vi som kan bättre vet att barnfattigdom inte är ett nytt fenomen och att det inte kom i samband med att människor flydde från krig och elände. Sådana politiska utspel spär på hat och ser till att ställa grupper mot varandra.

När partier som säger sig vara solidariska och stå upp för medmänskligheten plötsligt börjar låta allt annat än solidariska så kan man undra vart vi är på väg. 
  
Den 9 september
är det upp till den svenska befolkningen att avgöra vilket land Sverige ska vara. Använd din röst för att skapa ett jämlikt och jämställt Sverige för alla - inte bara för några få.
 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 16 augusti 2018 kl 05:15
Uppdaterad: 10 september 2018 kl 16:26

Skribent

Rashid Mohammed
ledamot i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd (V)