Debatt
Livsmedel
24 oktober 2019 kl 15:51

Denna artikel publicerades för ett år sedan

Vi har gärna dialog med Upphandlingsmyndigheten

Upphandlingskriterierna vilar idag på en struktur som gör att växtbaserade livsmedel inte presenteras som tydliga alternativ, slutreplikerar Växtbaserat Sverige.  

Det här är en opinionstext

Cecilia McAleavey
ordförande Växtbaserat Sverige

Helena Robling som är hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten replikerar vårt debattinlägg om möjligheterna att upphandla livsmedel med målet att minska växthusgasutsläppen. Det är positivt att frågan engagerar, och vi välkomnar debatt om hur offentlig upphandling kan användas som verktyg för att minska klimatpåverkan från de offentliga måltiderna.

Helena Robling har helt rätt i att det går att upphandla hållbart redan i dag. Det vi lyfter är att kriteriebiblioteket, så som det är utformat idag, vilar på en struktur som gör att växtbaserade livsmedel inte presenteras som tydliga alternativ. Utbudet av växtbaserade livsmedel och drycker har förändrats markant under senare år och därför behöver också bland annat kriterier och grupperingar spegla detta. Maten har, som forskningen tydligt visar, stor klimatpåverkan. Vill man främja en mer hållbar upphandling behövs åtgärder på strukturell nivå, och om det vill vi gärna ha en lösningsorienterad dialog med Upphandlingsmyndigheten.  

Läs föregående inlägg i denna debatt

 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 24 oktober 2019 kl 15:51

Skribent

Cecilia McAleavey
ordförande Växtbaserat Sverige