Debatt
Abort
5 juni 2015 kl 10:57

Denna artikel publicerades för 6 år sedan

Vänstern hycklar och skrämmer upp kvinnor

Det sker inga besparingar på kvinnosjukvården, förändringarna beror på uppnådda mål avseende medicinska aborter. Vill vänstern hellre att vi pumpar in onödiga pengar till privata vårdgivare? frågar sig Alliansen i Stockholms läns landsting i en replik.

Det här är en opinionstext

Nej, Karin Rågsjö (V) med flera, vi skär inte ner på kvinnosjukvården. Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet i Stockholms Läns Landsting arbetar hela tiden för att kvinnor ska ha en god sexuell hälsa och makt över sina egna kroppar. Under året skjuter vi till 59 miljoner kronor till gynekologin och initierar ett projekt för att ta fram en plan för landstingets arbete med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Vi har också höjt åldergränsen för subventionerade p-piller till 26 år.

I Stockholms läns landsting arbetar vi förebyggande för att minska antalet oönskade graviditeter. När det gäller aborter har Alliansen arbetat för att fler kvinnor ska göra medicinska aborter. Därför har vi under de senaste åren gett mer pengar till privata sjukhus och vårdcentraler för att de ska bli motiverade att utföra fler medicinska aborter. I dag är 90 procent av aborterna i Stockholms län medicinska aborter. Eftersom vi nått vårt mål fasar vi ut den förhöjda ersättningen, som en del av vårt arbete med att se över ersättningsnivåerna och vårdvalen. Det finns ingenting som tyder på att det skulle leda till att det på grund av detta skulle skapas köer för att få göra abort, men vi följer noggrant utvecklingen för att vara säkra på att förhållandet kvarstår.

Det är ett rent hyckleri när vänsterdebattörer som annars brukar beklaga sig högljutt över privata vårdgivares vinster vill fortsätta pumpa in pengar till dem utan att det kommer att ge någon nytta för människor i behov av vård. De senaste veckorna har företrädare för Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna tydligt deklarerat vad förändringarna i ersättningsnivåerna handlar om. Ändå fortsätter den ohederliga debatten från vänsterhåll, trots att det arbete vi utför syftar till säkra aborter. Vi ser det som mycket oroande att vänsterpartister skrämmer upp kvinnor i stället för att ge sitt stöd till ett aktivt arbete där kvinnans fria vilja och säkerhet står i fokus.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 5 juni 2015 kl 10:57
Uppdaterad: 5 juni 2015 kl 10:58

Skribenter

Ella Bohlin
landstingsråd och gruppledare (KD) Stockholms läns landsting
Anna Starbrink
hälso- och sjukvårdslandstingsråd, gruppledare (L)
Marie Ljungberg Schött
sjukvårdslandstingsråd (M) med ansvar för bland annat Vårdval Stockholm
Karin Fälldin
gruppledare hälso- och sjukvårdsnämnden (C)