Debatt
Jämlik vård
24 april 2017 kl 14:51

Denna artikel publicerades för 4 år sedan

V: Vi tänker inte tillfredsställa vårdbolagen

Nu har det aldrig varit Vänsterpartiets ambition att tillfredsställa Tenelius och de stora vårdbolagens önskningar. Tvärtom. Vi vill ha en sjukvård för alla, som sätter behoven före pengarna. Så är det tyvärr inte idag.

Det här är en opinionstext

REPLIK Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på lobbyorganisationen Vårdföretagarna, skriver i ett svar till Vänsterpartiet att vår verklighetsbeskrivning av hur det ser ut i svensk vård lämnar en del att önska.

Enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten minskar inte klyftorna i hälsa överhuvudtaget. Svensk sjukvård sorterar patienter efter klass, inte för att läkare och sjuksköterskor så vill, utan för att det marknadsinriktade systemskiftet alltmer bestämmer förutsättningarna.

Privata vårdbolag tjänar mer pengar på förkylda höginkomsttagare i Djursholm, än på arbetare med förslitningsskador och gamla människor med multipeldiagnoser.

Tenelius sedvanliga resonemang går ut på att privata vårdinrättningar anses bättre när patienterna själva får sätta betyg. De privata är då mer ”populära”. Ja, vem förvånas över det? När den förkylda djursholmaren får ett trevligt bemötande och omhändertagande på sin privata vårdcentral, är hen säkert nöjdare än den utslitna lastbilschauffören som inte blir lika snabbt frisk efter sitt besök.

Hela vintern har vi kunnat se hur sjukhus sätts i stabsläge på grund av utarbetad personal, som till slut flyr intensivvården för att de inte står ut med de allt sämre villkoren. Istället kanske de tar anställning på bemanningsbolag som hyr ut dem tillbaka till sjukhusen, mot fyrdubbel ersättning. Allt betalas med samma skattemedel. För oss är det uppenbart att vi måste bryta denna olycksaliga spiral där alla utom de privata vårdbolagen förlorar. 

En vinstdriven sjukvård drabbar alla, för även de som har premierat ”tillgängligheten” till en privat vårdcentral, kommer en dag behöva fungerande avancerad sjukhusvård. Och då behöver vi se till att resurserna finns där och inte i vårdbolagens fickor. Jämlik hälsa kräver att skattemedel går oavkortat till att vårda patienterna och att det verkligen är behoven som styr.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 24 april 2017 kl 14:51
Uppdaterad: 21 augusti 2017 kl 12:50

Skribenter

Karin Rågsjö
sjukvårdpolitisk talesperson (V)
Håkan Jörnehed
landstingsråd i opposition (V)