Debatt
Vård
15 februari 2018 kl 05:21

Denna artikel publicerades för 2 år sedan

V: Vem är det som minskar valfriheten egentligen?

Frågan blir aktuell igen när Aleris lägger ner sin specialistmottagning i Järva. Svaret är att det är borgerlig politik som orsakar nedläggningar, skriver Karin Rågsjö och Håkan Jörnehed, Vänsterpartiet.

Det här är en opinionstext

Om det går Vänsterpartiets väg i höstens landstingsval kommer vi att använda vårt inflytande för att göra det så svårt som möjligt för privata sjukvårdsaktörer att göra oskälig vinst på skattemedel. Det är ingen hemlighet att detta är något vi vill begränsa. Vi vill att vården ska styras av hälso- och sjukvårdslagen, inte aktiebolagslagen.

Enligt de borgerliga, och på senare tid även SD, skulle vår politik utlösa en flodvåg av nedläggningar, eftersom ingen privat vårdinrättning ju kan fungera utan möjlighet att ta ut obegränsad vinst.

Men vems politik är det egentligen som leder till att sjukvård lägger ned? Var det ett privat vårdbolag som nyligen lade ner en specialistmottagning i Rinkeby, där ohälsotalen är höga? Som helt ogenerat angav som skäl för nedläggning att lönsamheten inte var tillräcklig? Patienterna var för krävande, för sjuka och för dåliga på svenska. 

Ja, det var ett privat vårdbolag. Där folk är som sjukast, och har störst behov av vård, där vill vårdkoncernen Aleris inte vara. 

För det är ju så marknadslogiken fungerar. Är det inte lönsamt, lägg ner och gå vidare till nästa projekt. 

Detta är inte bara ett oetiskt sätt att handskas med skattemedel, som gynnar de rika och friska på bekostnad av de sjuka och fattiga. Det leder också till att fungerande och behövlig sjukvård läggs ned. 

Det finns många exempel på detta. Det mest beryktade är naturligtvis avvecklingen av den privata förlossningskliniken BB Sophia. Praktikertjänst AB valde att kasta in handduken efter att ha drivit kliniken med förlust i två år. Kaos uppstod i Stockholms förlossningsvård, och råder fortfarande. 
Ett, eller snarare tre, ytterligare exempel är de så kallade hälsomottagningarna som alliansen bommade igen 2016. De var inriktade på patienter med livsstilsrelaterade sjukdomar, och låg alla tre i områden med höga ohälsotal: Järva, Handen och Södertälje. 

Också detta var tre slag mot jämlikheten i ett län där hälsoklyftorna ökar. 

Det finns många fler exempel. Venusmottagningen för kvinnor som drabbats av cancer lades ner 2015, Röda korsets klinik för tortyrskadade kommer inte fortsätta. Framtiden för ideella Ericastiftelsen, som behandlar unga med psykisk ohälsa, är hotad.

Allianspartierna pratar gärna om valfrihet, och utmålar oss som dess värsta fiende. Men verkligheten tala sitt tydliga språk. Det är den borgerliga, marknadstillvända politiken som leder till nedläggningar av sjukvård, och till minskad valfrihet.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.