Debatt
It
23 juni 2015 kl 13:26

Denna artikel publicerades för 6 år sedan

Utan stadsnäten återmonopoliseras Sverige

Att Sverige har bland de lägsta bredbandspriserna i världen kan vi tacka de svenska stadsnäten och dess ägare, kommunerna, för, svarar Svenska Stadsnätsföreningen Com Hem.

Det här är en opinionstext

REPLIK. Anders Nilsson, vd på Com Hem skriver i ett debattsvar på Dagens Samhälles debattsajt, 18 juni, att de svenska stadsnäten inte är några vita riddare.

Vi vill börja den här repliken med en nulägesbeskrivning: Sverige är ett av de länder där störst andel av befolkningen har tillgång till en snabb och modern fiberuppkoppling. Dessutom har vi bland de lägsta bredbandspriserna i världen. Detta kan vi tacka de svenska stadsnäten, och deras ägare, landets kommuner för. Om det inte varit så att de, redan i ett tidigt skede, utmanat det gamla telemonopolet hade Sverige haft både högre priser och färre anslutningar.

Vi på Svenska Stadsnätsföreningen är övertygade om att just konkurrensen från stadsnäten också gynnat marknadens privatägda aktörer. Den har tvingat dem att ta fram såväl effektivare produkter som bättre erbjudanden vilket, med all sannolikhet gynnat även deras övriga verksamheter.

Det är därför av största betydelse att de Svenska stadsnäten också fortsättningsvis får behålla sin viktiga roll på den svenska bredbandsmarknaden. Utan dem riskerar den svenska bredbandsmarknaden att återmonopoliseras med höjda priser och sämre utbud som följd. Det skulle i sin tur leda till att våra dagar som ledande IT-nation är räknade.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 23 juni 2015 kl 13:26
Uppdaterad: 23 juni 2015 kl 13:28

Skribenter

Mikael Ek
vd Svenska Stadsnätsföreningen
Karin Ahl
ordförande, Svenska Stadsnätsföreningen