Debatt
Pensioner
27 september 2018 kl 09:00

Denna artikel publicerades för 2 år sedan

Tjänstepensionen är din okända tillgång

I dag är det tjänstepensionens dag. Utan tjänstepension riskerar du att som pensionär få det tufft ekonomiskt, men tyvärr är kännedomen om dess betydelse fortfarande alltför låg.

Det här är en opinionstext

Du kanske inte hunnit tänka särskilt mycket på hur din tillvaro som pensionär kommer bli. Många av oss tänker att ”det där löser sig nog när det är dags”. Men vad avgör egentligen hur din tillvaro som pensionär kommer bli ekonomiskt?

En sak är säker. Med tjänstepension har du en stor fördel jämfört med den som står utan den, kollektivavtalad tjänstepension är din okända tillgång. Vi träffar tusentals medlemmar varje år och informerar om fördelarna med tjänstepension. Kännedomen är fortfarande låg.

Tjänstepensionen är kollektivavtalets tungviktare, så med kollektivavtal på arbetsplatsen kan du vara trygg med att du har tjänstepension. Du har således anledning att fira lite extra idag på tjänstepensionens dag.

Många underskattar tjänstepensionens betydelse. Få av oss har möjlighet att varje månad spara de tusenlappar som krävs för att kompensera för utebliven tjänstepension. Beräkningar från Collectum visar att den som har en månadslön på 39 000 kronor behöver spara nästan 2 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 49 000 kronor i månaden behöver spara nästan 5 000 kronor.

Du kanske är en av de som saknar tjänstepension? Hur många tusen sparar du i månaden till din pension? Har du ens möjlighet att spara sådana summor? Med nej som svar på den frågan så riskerar du tyvärr att få en mycket låg pension. Exempelvis får en privatanställd systemutvecklare utan tjänstepension endast en knapp tredjedel, 29 procent, av sin tidigare inkomst i allmän pension. Jag tror att du förväntar dig mer än så i pension. Men hur mycket mer blir det?

Alecta har tidigare lyft frågan om ojämnställda pensioner och deltidsfällan. Kvinnor tar ut föräldraledighet i större utsträckning än män och saknar du tjänstepension på arbetsplatsen så får du mindre pension. Deltidsarbete leder till sämre pension och en bidragande orsak till att kvinnors tjänstepension i genomsnitt är 67 procent av männens enligt Alectas rapport ”Se upp för deltidsfällan”.

Tjänstepensionen är en otroligt viktig förmån. Den kan betyda skillnaden mellan fattigpensionär eller ett gott liv när det väl är dags. Tyvärr finns det arbetsgivare som gärna lägger fram argumentet att med lite extra i lön så kompenserar det för avsaknad av tjänstepension på arbetsplatsen. Det är försvinnande få exempel där detta gäller. Titta på räkneexemplet ovan en gång till. Titta i ditt lönekuvert och se om du har utrymme för det privata pensionssparandet som du skulle behöva göra för att hänga med. Dessutom har pengarna på ditt lönekonto beskattats en gång innan de blir lön. Sedan beskattas de igen när de används till pension.

Är du däremot privatanställd tjänsteman med tjänstepensionen ITP går avsättningen in före skatt och du vara säker på att få bra villkor som låga avgifter och möjlighet till hög avkastning. Kollektivavtalen har fantastiska fördelar, både för dig som anställd men också för företagen med den ordning och reda de skapar.

Om det finns kollektivavtal eller inte på din arbetsplats kan påverka din pension när du har korta anställningar. Tjänstepensionen är en av de absolut bästa fördelarna för dig med kollektivavtal. Med den i din ringhörna är du bäst rustad för tiden som pensionär. Om du inte omfattas av ett kollektivavtal idag behöver du fråga din arbetsgivare varför hen inte har tecknat kollektivavtal.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.