Debatt
Miljonprogrammet
12 december 2017 kl 12:44

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

”Svårare för allt fler att ha råd med hyran”

Hyresgästerna får det allt svårare att få ekonomin att gå ihop och tränger ihop sig för att ha råd med hyran. Samtidigt ökar fastighetsägarnas vinster, skriver Hyresgästföreningen västra Sverige i en slutreplik.

Det här är en opinionstext

SLUTREPLIK ”Hyresgästföreningen beter sig som kvartalskapitalister” skriver Fastighetsägarna i en debattreplik. Den kortsiktiga vinstmaximering som vissa fastighetsägare drivs av är inget Hyresgästföreningen hittar på i ”kampanjer och videos med oroliga barn”. Skyhöga hyreshöjningar efter renovering är verkligheten för alltför många hyresgäster och innebär att många tvingas flytta mot sin vilja. Behöver ni fler riktiga berättelser som stärker detta bistår vi gärna med sådana.

Fastighetsägarna påstår att lönsamheten i branschen är för dålig. Men stämmer det? Svaret finns i bolagens delårsbokslut. Victoria Park ökade sina intäkter med hisnande 33 procent från januari till september i år. Wallenstam pratar om ett ”fortsatt bra resultat”. Akelius skriver att ”intäkter från bostadsfastigheter är säkra och förutsägbara”. Att fastighetsägare som kollektiv tjänar dåligt är ett grundlöst påstående som inte blir mer sant för att det ständigt upprepas.

På andra sidan står människorna vi representerar, det vill säga hyresgästerna. Människor som får det allt svårare att få ekonomin att gå ihop, och som tränger ihop sig för att ha råd med hyran. Unga som bara kan drömma om ett eget boende på grund av för höga hyror. Pensionärer som inte vet om de har råd att bo kvar efter att lägenheten har renoverats. Till skillnad från Fastighetsägarnas medlemmar kan hyresgäster som kollektiv knappast redovisa 33-procentiga inkomstökningar.

Hyresgästföreningen har inget veto vid hyresförhandlingar. Det är en myt. Samtidigt är den typen av argumentation naturlig för Fastighetsägarna, som i grunden ogillar förhandlingssystemet. Kan systemet förbättras? Absolut, och Hyresgästföreningen har gång på gång visat att vi gärna är med och diskuterar förbättringar. Däremot kämpar vi varje år för rimliga hyresnivåer för Sveriges tre miljoner hyresgäster. Det är dock inget vi skäms för. Tvärtom, det tillhör vårt kärnuppdrag.

Fastighetsägarnas vilja att införa fri hyressättning för varje hyreslägenhet i Sverige skulle stjälpa den balans mellan motstridiga intressen som finns i dagens system, och som är en av dess främsta styrkor. Det skulle generera ännu högre vinster för fastighetsägare, medan hyresgäster skulle få leva med skenande hyror och otrygga boendevillkor.

Vi står för en annan bostadspolitik, en social och hållbar politik som gör samhället bättre för både dagens och morgondagens hyresgäster. En politik som garanterar allas rätt till en god bostad till en rimlig kostnad.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 12 december 2017 kl 12:44
Uppdaterad: 12 december 2017 kl 12:45

Skribenter

Anna Lönn Lundbäck
regionchef Hyresgästföreningen västra Sverige
Bengt Svensson
regionordförande Hyresgästföreningen västra Sverige