Debatt
Unga
11 februari 2020 kl 14:23

SR: Viktigt att belysa okunskapen om spelvärlden 

Vi har i den här granskningen valt att lyfta upp just spelvärlden. Det utesluter inte att det också finns problem i andra internetmiljöer, skriver Sveriges Radio i en replik till Sverok. 

Det här är en opinionstext

Svar angående Sveroks debattartikel om  dokumentärserien Gamer från P1 Dokumentär och Ekot

Gemenskapen i spelvärlden kan vara otroligt viktig. Det vittnar många unga om i dokumentärserien Gamer. En del  har hittat sina allra bästa vänner där.

Men där finns också problem. Det handlar om exempelvis hot, kränkande språk och extremister som utnyttjar plattformarna där barn och unga finns. Problemen är inte unika för spelvärlden, men det vi kunnat se i vår granskning är att många vuxna, både föräldrar och personer inom exempelvis rättsväsendet har dålig kunskap om spelvärlden.

Granskningens fokus är vad som händer när barn och unga lever en stor del av sitt liv i en miljö som många vuxna inte förstår. Det är något vi bedömt som mycket viktigt att belysa. Vi har därför tagit hjälp av barn och ungdomar själva, bland annat genom en enkätundersökning vi gjort med över tusen ungdomar i årskurs sex och sju. Vi har också intervjuat dussintals barn och unga. Grunden i vårt arbete med granskningen är alltså barn och unga som själva lyft upp problem i spelvärlden, som de tycker att fler borde känna till.

Vi har i den här granskningen valt att lyfta upp just spelvärlden. Det utesluter inte att det också finns problem i andra internetmiljöer.

Här kan man lyssna på dokumentärserien Gamer.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 11 februari 2020 kl 14:23
Uppdaterad: 11 februari 2020 kl 14:24

Skribenter

Lisa Helgesson
chef för undersökande journalistik på Ekot
Marie-Jeanette Löfgren
programchef dokumentärredaktionen