Debatt
Skatter
5 mars 2019 kl 09:46

Denna artikel publicerades för 2 år sedan

Spara in på slöseriet istället för att höja skatter

Fokusera på att spara in på utgiftssidan i stället för att ta pengar av dem som arbetat hårt för dem, slutreplikerar Christian Ekström till Moderaterna och Kristdemokraterna. 

Det här är en opinionstext

Christian Ekström
vd Skattebetalarna

SLUTREPLIK  Talespersonerna Niklas Wykman (M) och Jakob Forssmed (KD) tycker båda (4/3) att vi ska låta M och KD vara ifred och istället ifrågasätta regeringens samarbetspartier C och L, vilka är de som möjliggör skattehöjningarna som finansminister Magdalena Andersson meddelat står för dörren. Vi kan bara konstatera att det går att göra två saker samtidigt. Vilket är precis vad M och KD, som de borgerliga alternativ de utger sig för att vara, också borde göra.

Det går nämligen att avskaffa värnskatten och låta bli att höja bensinskatten. Det går även utmärkt att avskaffa värnskatten och samtidigt låta bli att höja fastighetsavgiften. Någon direkt koppling mellan värnskattens avskaffande och bensin- och fastighetsskatt finns inte.

Värnskatten är en gammal och improduktiv skatt som straffar 400 000 svenskar som satsat på utbildning, hårt arbete och risktagande i en tid då Sverige istället mer än någonsin borde uppmuntra just detta. Ett avskaffande skulle dessutom enligt forskning vara självfinansierande till nästan 200 procent. Värnskatten kostar alltså pengar för staten. Det finns således inget som helst rimligt argument att behålla denna djupt orättvisa skatt.

M och KD säger sig båda vilja sänka skattetrycket totalt sett, och i grund och botten vara positiva till att avskaffa värnskatten. Det är utmärkt. Så fokusera då på detta och ställ inte värnskatten mot andra skatter med den socialistiska retoriken om att ”gynna rika på bekostnad av vanligt folk”.

Det är ovärdigt. Dessutom: vill man hitta pengar för att på kort sikt finansiera avskaffandet av värnskatten så saknas det inte direkt pengar att hämta på utgiftssidan. I januariöverenskommelsen finns många sådana exempel. Även slöseri och ineffektivitet kostar många miljarder varje år, att så många står utanför arbetsmarknaden likaså. Fokusera på att spara in där i stället för att ta pengar av dem som arbetat hårt för dem.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 5 mars 2019 kl 09:46
Uppdaterad: 7 oktober 2019 kl 15:24

Skribent

Christian Ekström
vd Skattebetalarna