Debatt
Segregation
9 juni 2015 kl 10:27

Denna artikel publicerades för 5 år sedan

Sorgligt om folk flyttar från Göteborg

Att samhället ska subventionera dem som vill flytta sina barn till en sundare miljö är för mig en absurd lösning. Det är samhällets ansvar att skapa boendemiljöer som människor kan växa upp i och utvecklas till goda medborgare och rätten till en god uppväxtmiljö gäller alla, inte bara barnfamiljerna.

Det här är en opinionstext

Svante Olson
Kommunfullmäktigeledamot (V), Värnamo

Mats Edman, chefredaktör för Dagens Samhälle, skriver i sin krönika Känn ingen sorg om folk lämnar Göteborg.

Han uppmanar samhället att hjälpa barnfamiljer som bor utsatta områden att flytta någon annanstans och hänvisar till en långtidsstudie från Harvard (Chetty&Hendren) som visar att inget är så skadligt för barn som att växa upp i dåliga stadsdelar. Mats Edman tycker att samhället ska subventionera dem som vill flytta sina barn till en sundare miljö.

Det är för mig en absurd lösning. Det är samhällets ansvar att skapa boendemiljöer som människor kan växa upp i och utvecklas till goda medborgare. Det kan inte acceptera att de ekonomiska maktförhållandena leder till ett hänsynslöst och egoistiskt samhällssystem som slår sönder människor och lämnar barnen åt sitt öde.

Det är fullkomligt oacceptabelt att människor ska tvingas leva i boendemiljöer som är destruktiva.

Inte bara barnfamiljer ska slippa bo i sådana miljöer. Knarklangarna, människorna i de kriminella nätverken, de som beväpnar sig med illegala vapen, alkoholisterna och narkomanerna, de arbetslösa med funktionsnedsättningar, psyksjuka, med flera marginaliserade grupper i det svenska samhället, har ofta själva vuxit upp i eländiga miljöer.

Varför ska vi lämna dem åt sitt öde? Ska vi bygga stängsel runt alla problemområden? Ska vi acceptera att det etableras getton för de sämst ställda i samhället?

Det är sorgligt om människor flyttar från Göteborg av det skälet.

Jämlikhet är ett viktigt begrepp för mig. Ingen får offras.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 9 juni 2015 kl 10:27
Uppdaterad: 11 juni 2015 kl 08:38

Skribent

Svante Olson
Kommunfullmäktigeledamot (V), Värnamo