Debatt
Slöseri
25 september 2019 kl 04:55

Sluta slösa i stället för att spara på de gamla, politiker

Motala kommun har levt över sina tillgångar i många år. Nu väljer kommunen att spara pengar genom att sänka värmen och slopa den varma kvällsmaten på kommunens äldreboenden. Pengarna som behövts till kommunens kärnverksamhet gick väl till speedwaylaget Piraterna och det danska vattenlandet Lalandia i stället, skriver slöseriombudsmannen Johan Gustafsson.

Det här är en opinionstext

Johan Gustafsson
slöseriombudsman, Skattebetalarna

Förra året gick Motala kommun 20 miljoner kronor back. Nu sänks värmen på kommunens äldreboenden med tre grader och den varma kvällsmaten kan dras in för de gamla. Kommunalrådet Kåre Friberg (M) försvarar besparingarna och menar att de gamla kan ha filtar i stället. Någon kanske skulle kalla det aningen arrogant.

Men i en sak har Friberg rätt. Motala har levt över sina tillgångar i många år. Pengarna har rullat i väg inte bara på huvudlösa satsningar, utan kanske framför allt på en offentlig sektor som varit allt för ineffektiv. 

Turerna kring det danska vattenlandet Lalandias etablering i Motala har pågått i många år, men än har spaden inte satts i jorden. Motala kommun hävdade inledningsvis att etableringen skulle kosta skattebetalarna 60 miljoner kronor, vilket är lika mycket som kommunen räknar med att tjäna på semesteranläggningen i de turismekonomiska kalkyler som gjorts.

Men frågan är vad slutnotan egentligen landar på för skattebetalarna. Kommunen glömde åtminstone att räkna in kostnaden för det rabatterade priset på marken man säljer till Lalandia. Kommunen har sekretessbelagt värderingen av de 280 000 kvadratmeter strandnära mark som man säljer för 61 miljoner kronor. Om marken hade gått som villatomter i stället hade prislappen landat 135 miljoner högre enligt lokaltidningen Corren. Som av en slump är det exakt lika mycket som Motalas politiker hävdar att det lokala näringslivet kommer att tjäna på etableringen.

Tyvärr är inte detta enda gången Motalas politiker gjort dåliga affärer för skattebetalarnas pengar. För två år sedan köpte kommunen speedwaylaget Piraternas anläggning på Dunteberget för 4,2 miljoner kronor för att rädda den krisande klubben. Året därpå slapp Piraterna betala hyra för anläggningen, eftersom speedwaylaget tyckte att hyran – som var satt till självkostnadspris – var för hög. Nu funderar Motala på att sälja tillbaka anläggningen till klubben för en krona. Det är svårt att kalla turerna för någonting annat än ett förtäckt stöd till speedwayen.

Men minst lika allvarligt är att den offentliga verksamheten i Motala är oändligt ineffektiv. Enligt kommunernas egna databas Kolada betalar Motalaborna över 30 miljoner kronor mer för sin välfärd än vad man borde göra. Det kan bero på höga ambitioner eller bristande effektivitet. Men i en kommun som drar ner värmen för de gamla och sparar in på kvällsmaten är det svårt att hävda att det handlar om högt ställda ambitioner.

I många kommuner varnar man nu för att krisen redan har kommit, trots att vi är på toppen av en högkonjunktur. 110 av 290 kommuner räknar med att gå med förlust nästa år enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och allt fler kommuner väljer att höja skatten.

Politikerna måste lära sig att hålla i plånboken och fokusera på kärnverksamheten. Om politikerna bara kunde prioritera lite bättre skulle vi skattebetalare slippa betala priset. För det blir nämligen konsekvensen när politikerna väljer att höja skatten i stället för att ta ansvar för den offentliga verksamheten.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 25 september 2019 kl 04:55
Uppdaterad: 25 september 2019 kl 08:26

Skribent

Johan Gustafsson
slöseriombudsman, Skattebetalarna