Debatt
Glesbygd
10 november 2019 kl 06:05

Denna artikel publicerades för ett år sedan

Skolinspektionens urbana norm raserar kulturskolan

Utbildningsministern och kulturministern måste förhindra att Skolinspektionens urbana tolkning av regler raserar några av Sveriges bästa kulturskolor, skriver Terese Bengard, Hela Sverige ska leva. 

Det här är en opinionstext

Terese Bengard
fd Kommunalråd (S) i Ragunda kommun, verksamhetschef för riksorganisationen Hela Sverige ska leva

Ragunda kommuns kulturskola har blivit rankad som Sveriges bästa. Ett av skälen är att nästan 100 procent av alla elever är med i Kulturskolan. Nu är den i farozonen. Skolinspektionen har med ett oerhört urbant utgångsläge hotat att bötfälla de kommuner som förlägger kulturskolans verksamhet inom ramen för skoltiden. I ett aktuellt fall hotas Gislaveds kommun med ett vitesföreläggande på en halv miljon kronor.

Skolinspektionen har uppenbarligen ingen verklighetsförankring och förstår inte alls villkoren för elever med lång väg till skolan. För att dessa elever ska ha möjlighet att vara med i Kulturskolan har skolan samverkat med Kulturskolan och gjort det möjligt att spela och sjunga under skoltid. Skulle det nu bli ”förbjudet” så riskerar många av dessa elever som har lång väg till skolan att inte ha möjlighet att delta.

Skolinspektionens vitesföreläggande slår direkt mot en grupp av skolor och elever som har långa avstånd. Vilket är direkt diskriminerande. Små barn ska inte först behöva åka 5-10 mil till skolan och sedan hem igen, för att sedan göra samma resa en gång till för att få delta i kulturskola. Det kan inte vara avgörande för elevernas skolgång om de en gång i veckan får spela ett instrument i 20-40 minuter under den ordinarie skoltiden. Dessutom innebär detta dubbelt så många resor per dag för eleverna, vilket både är dyrt och dåligt för miljön.

När jag pratat med lärare på kulturskolan i Ragunda säger de att just denna tid kan vara den bästa för eleven på hela veckan och att det skapar glada och kreativa elever.

Paradoxen i detta är att samtidigt som skolinspektionen gör denna ”tolkning” så ger regeringen mer pengar till kulturskolorna för att fler elever ska kunna vara med. Detta blir direkt kontraproduktivt om myndigheter sedan försvårar deltagande.

Om skolinspektionen får som de vill måste skolor som hittat på smarta lösningar för att ge alla barn möjlighet att delta i kulturskolan, betala viten till skolinspektionen istället för att lägga pengarna på verksamhet.

Jag ser det här som ytterligare en myndighet som tolkar sitt uppdrag för snävt, och ett direkt exempel på den urbana norm som tyvärr råder inom vissa myndigheter, där man inte ger landsbygderna samma möjligheter utifrån sina förutsättningar.

Jag hoppas nu att utbildningsministern tillsammans med kulturministern ser till att förhindra att skolinspektionens urbana tolkning raserar några av Sveriges bästa kulturskolor.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 10 november 2019 kl 06:05
Uppdaterad: 15 november 2019 kl 08:37

Skribent

Terese Bengard
fd Kommunalråd (S) i Ragunda kommun, verksamhetschef för riksorganisationen Hela Sverige ska leva