Debatt
Flyktingpolitik
26 november 2015 kl 11:56

Denna artikel publicerades för 5 år sedan

Ska tågpersonalen behöva kasta av flyktingar?

Tänker regeringen att Skånetrafikens medarbetare ska få till uppgift att kontrollera ID-handlingar samtidigt som de kontrollerar biljetterna? Ska Skånetrafikens medarbetare tvinga ensamkommande barn av tåget i Köpenhamn? Regeringen måste svara på hur den tänker sig de utökade kontrollerna.

Det här är en opinionstext

Niels Paarup-Petersen
gruppledare Centerpartiet Malmö

Förslaget om utvidgade ID-kontroller kräver ett svar från regeringen om hur man tänker att de ska genomföras. Det gäller inte minst i Skåne som tar emot huvudparten av de nyanlända flyktingarna.

De utvidgade ID-kontrollerna innebär att Sverige hindrar människor från att nyttja asylrätten då kontrollerna ska ske innan människor kommit in i landet. Ska de genomföras i Skåne krävs kontroller på till exempel Öresundstågen innan de kör över Öresundsbron. Människor utan korrekta ID-handlingar kommer då tvingas av tåget.

Regeringen föreslår i realiteten ett nationellt transportöransvar motsvarande det europeiska transportöransvaret som tvingar flyktingar att ta båten över Medelhavet.

I Skåne är det Skånetrafiken som har ansvaret för trafiken över Öresundsbron. Och då måste regeringen kunna svara på hur de tänker.

Tänker regeringen att Skånetrafikens medarbetare ska få till uppgift att kontrollera ID-handlingar samtidigt som de kontrollerar biljetterna? Ska Skånetrafikens medarbetare tvinga ensamkommande barn av tåget i Köpenhamn?

Socialdemokraterna och Miljöpartiet måste ge besked. Och deras kollegor som styr i Region Skåne måste kräva ett tydligt svar av regeringen. Och vad tänker Region Skånes styre i så fall göra?

Regeringen har i praktiken redan lämnat över ansvaret för hanteringen av nyanlända till Malmö och Trelleborg, som nu gör Migrationsverkets jobb. Vill de nu lämna över ännu mer av ansvaret?

Det är omöjligt för till exempel Skånetrafikens medarbetare att värdera om en persons handlingar är falska eller inte. De har inte den kunskapen och än viktigare, de har inte den uppgiften. Socialdemokraterna brukar prata varmt om arbetsvillkoren för offentliganställda. Hur påverkas arbetsvillkoren för kontrollanterna av en sådan här ny uppgift?

Det är min absoluta uppfattning att riksdagen bör rösta emot förslaget om ID-kontroller. Det är ett förslag som för den svenska staten närmare ett övervakningssamhälle och längre bort från medborgarna. 

Därför hoppas jag att regeringen, innan de inför de nya ID-kontrollerna, kan svara på om Skånetrafikens medarbetare ska tvinga flyktingar av tåget i Danmark?

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 26 november 2015 kl 11:56
Uppdaterad: 14 december 2015 kl 15:09

Skribent

Niels Paarup-Petersen
gruppledare Centerpartiet Malmö