Etik

Sharialagarna påverkar inte vårdens kvalitet

Vårt uppdrag i Förenade Arabemiraten är att införa svensk sjukvårdskultur och höja vårdkvaliteten – och det gör vi, skriver GHP:s vd Daniel Öhman i en replik till Jona Elings Knutsson. 

Replik  GHP skulle vilja bemöta en del av de påståenden som framkommer i Jona Elings Knutssons krönika den 21 mars

GHP:s uppdrag i Förenade Arabemiraten är att införa svensk sjukvårdskultur och höja vårdkvaliteten. Uppdraget innebär att GHP är ansvariga för driften av sjukhusgruppen Sheijk Khalifa Medical City i emiratet Ajman. Den politiska situationen i Förenade Arabemiraten är komplex, men det fråntar inte landets invånare rätten till sjukvård av hög kvalitet.

Vi har förbättrat sjukvården för alla de 250 000 patienter som årligen kommer till sjukhuset, inte minst för de mest utsatta grupperna. Inom traumavården, till exempel, överlever betydligt fler av de allvarliga traumafall som kommer in och som vi har fler av än något svenskt sjukhus.

Landets sharialagar påverkar inte våra möjligheter att bedriva en etisk och god sjukvård. Alla patienter som besöker sjukhuset får samma vård och bemöts med samma respekt och värdighet.

Ett av de områden som vi aktivt har verkat för att förbättra är behandlingen av ogifta gravida kvinnor. Innan vi tog över driften av sjukhusgruppen hade polisen som rutin att handfängsla ogifta gravida kvinnor under förlossningen. Efter vårt arbete med att påverka rutinerna tvingar polisen inte längre någon kvinna att föda barn i handfängsel. 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Läs hela Dagens Samhälle

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här.