Debatt
Valsedlar
23 januari 2020 kl 05:00

Denna artikel publicerades för ett år sedan

SD: Skydda demokratin – inför en gemensam valsedel

Regeringens åtgärder för att skydda valhemligheten är inte tillräckliga. Sverigedemokraterna kräver nu en grundlig valsedelsreform som inför ett system med en gemensam valsedel, skriver Fredrik Lindahl och Matheus Enholm (SD).

Det här är en opinionstext

Det nuvarande valsedelssystemet har under många år kritiserats. Kritiken kommer bland annat från EU-kommissionen, internationella valobservatörer och Sveriges egen Valmyndighet. Roten till problemen är distributionen och administreringen kring den enorma mängden valsedlar. Även i Riksrevisionens rapport om valförfarandet (RIR 2019:35) framgår att det nuvarande valsedelssystemet är ett problem.

Till valet 2018 trycktes 673 miljoner valsedlar. Detta till ett land med cirka 7,5 miljoner röstberättigade. Detta är en orimlig belastning på miljön och ett enormt slöseri med resurser. I ett land där man straffbeskattar vanliga plastpåsar i hållbarhetens tecken så låter man samtidigt miljoner outnyttjade valsedlar gå till spillo, slängas eller brännas upp.  

I stället för att ta tag i det grundläggande problemet har regeringen låtit införa andra ogenomtänkta lösningar. Ett exempel är att man infört en ordning där platsen som väljaren plockar sina valsedlar skärmas av i vallokalen. Detta är en lösning som inbjuder till fusk och gömda, eller stulna, valsedlar. Vad vi behöver är ett system med en gemensam valsedel, något som redan finns i grannlandet Danmark.  

Problematiken med det partispecifika valsedelssystemet har alltid varit att valhemligheten enkelt kan röjas. Resultatet av regeringens snabblösning med avskärmade valsedelsbås fick vi få ett smakprov på under Europaparlamentsvalet i maj 2019. Betyget från Valmyndigheten och de lokala valarbetarna var tydligt: ineffektivt, krångligt och bidrog till försämring av valets tillförlitlighet. Det rapporterades om långa köer där väljare tvingats stå och vänta i timmar för ett val med förhållandevis lågt valdeltagande.

De lokala valadministrationerna varnar för betydligt större störningar och platsbrist inför de ordinarie valen 2022 där man, till skillnad mot EU-valet, kommer att behöva hantera val till både riksdag, region och kommunfullmäktige. Om nuvarande ordning att samtliga valsedlar ska avskärmas behålls riskerar det skapa ökade kostnader och stor köbildning som kan påverka valdeltagandet negativt. Även Riksrevisionen påpekar riskerna och säger att ”Avskärmningarna har fungerat bra för att skydda valhemligheten, men det finns problem som innebär risk för lägre valdeltagande i kommande val”. I värsta fall tvingas man hyra idrottsanläggningar bara för att ha tillräckligt med utrymme – en extra kostnad som läggs på medborgarna.

Sverigedemokraterna har under många år kritiserat nuvarande valsedelsystem och bidragit med verkningsfulla och konstruktiva förslag. Det står bortom allt rimligt tvivel att nuvarande tankesätt där varje parti har unika valsedlar behöver överges till förmån för en mer robust och hållbar ordning. Om man ska komma tillrätta med problemet behövs en grundlig valsedelsreform där man inför systemet med en gemensam valsedel.

Det har länge varit Sverigedemokraternas uppfattning. När vi nu får stöd av både Riksrevisionen och Valmyndigheten, samt ett stort antal kommuner, bör också regeringen hörsamma behovet och vidta åtgärder. På detta sätt kan vi få ett nytt modernt system på plats inför valet 2022.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 23 januari 2020 kl 05:00
Uppdaterad: 23 januari 2020 kl 09:29

Skribenter

Fredrik Lindahl
riksdagsledamot (SD) konstitutionsutskottet 
Matheus Enholm
riksdagsledamot (SD) konstitutionsutskottet

Nästa artikel

Nyhet
Riksrevisionen
5 december 2019 kl 13:50

Denna artikel publicerades för ett år sedan

Riksrevisionen vill att valsedlarna utreds

Dagens valsedelssystem bör ses över, anser Riksrevisionen i en ny rapport. Preliminära valresultat kan också få bättre träffsäkerhet.

Sverige har ett i huvudsak välfungerande system för allmänna val. Men det finns flera saker som kan förbättras, enligt Riksrevisionens granskning av valförfarandet.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa

Logga in

Få tillgång till hela Dagens Samhälle

För att läsa alla artiklar behöver du en prenumeration och ett digitalt konto.

    • Skapa ett digitalt konto och koppla din prenumeration.
    • När du skapar ditt digitala konto behöver du ange ditt kundnummer.
    • Fem veckor gratis, därefter får du ett erbjudande om förlängning.
Gå vidare

Så funkar premiuminnehåll på Dagens Samhälle

  • Nyheter, analyser och granskningar är endast tillgängliga för våra prenumeranter.
  • Krönikor och debattartiklar är fortsatt åtkomliga för alla.
  • Vid frågor om till exempel abonnemang, innehåll eller inloggning, kontakta kundtjänst på kundservice@dagenssamhalle.se
Vanliga frågor och svar