Debatt
SLL
22 augusti 2018 kl 14:24

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

SD är inte längre vågmästare i SLL

Det är inte SD som har vågmästarrollen i Stockholms läns landstingsfullmäktige, vilket oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) påstår. Snarare är det de politiska vildar som tidigare representerat SD som har denna roll, skriver Rickard Wall.

Det här är en opinionstext

Rickard Wall
ekonomie doktor, ledamot Stockholms läns landstingsfullmäktige

Replik. Erika Ullberg (S) skriver i DS: ”I fullmäktige där Sverigedemokraterna fortfarande har vågmästarrollen … . Detta är felaktigt. Efter att jag blivit utesluten ur SD i november 2015 och ytterligare två SD-ledamöter själva hoppat av i december 2017 och sitter kvar som ”politiska vildar” är inte längre Sverigedemokraterna vågmästare i Stockholms läns landstingsfullmäktige. En titt i ledamotsregistret på landstingets egen hemsida visar att Alliansen samlar 72, de rödgröna 68, SD 6 och ”vildarna” 3 mandat. Med 149 platser i fullmäktige krävs 75 för majoritet. De rödgröna och SD har tillsammans 74 mandat, vilket inte räcker om ”vildarna” röstar med Alliansen. Snarare är det ”vildarna” som är vågmästare.

Dessutom – en fjärde SD:are som inte sitter i fullmäktige, men väl som ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden, hoppade också av i december 2017. En av de två fullmäktigeledamöter som hoppade av vid samma tidpunkt är också ersättare i den nämnden. Detta betyder, och kan enkelt verifieras på landstingets hemsida, att Sverigedemokraterna för närvarande helt saknar representation i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vidare skriver Ullberg i sin artikel: ”Jag är emot deras politik och vill inte att Sverigedemokraterna ska få politiskt inflytande” och kritiserar därefter det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius för vad Ullberg uppfattar som en alltför passiv och tillåtande hållning gentemot SD. Tala om att kasta sten i glashus!

Erika Ullberg (S) är såvitt känt den ende ledamoten från övriga fullmäktigepartier som tagit initiativ och haft politiska samtal med sverigedemokrater. Detta har klargjorts under ett fullmäktigesammanträde förra året, och replikväxlingen ligger ute på Youtube.

Detta är inte första gången som Erika Ullberg mot bättre vetande sprider oriktiga faktauppgifter om förhållanden inom Stockholms läns landsting. Vill man ha fler exempel är det bara att höra av sig till mig.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 22 augusti 2018 kl 14:24
Uppdaterad: 10 september 2018 kl 10:12

Skribent

Rickard Wall
ekonomie doktor, ledamot Stockholms läns landstingsfullmäktige