Stockholm

S och MP låter ideologi gå före krav på resultat

Varje offentlig organisation måste då och då se över administration och ledning så att skattepengar används effektivt – även SLL. Vi är förvånade över S och MPs replik, då alla partier borde stå enade i just detta ärende, skriver Alliansen i SLL i en replik.

Replik. Vi vill se över de centrala förvaltningarna för att säkerställa landets mest effektiva byråkrati. Alla i landstinget, också tjänstemän, ska jobba på toppen av sin förmåga och med rätt saker. Byråkrati ska rensas bort och den administrativa bördan på sjukvården minska för att kunna lägga fokus på patienterna. Befogenheter ska tydliggöras för att säkerställa att inget faller mellan stolarna och för att ingen ska dubbeljobba. Vidare ska IT-verksamheten stärkas och upphandlingsarbetet ses över.

Mot detta replikerar S och MP på ett sätt som låter ideologi gå före krav på resultat och ett bättre användande av skattemedel. Det är olyckligt om politikers val av driftsform ska få stå över patienternas val av doktor. Att säga nej till privata aktörer på grund av ideologi äventyrar inte bara valfriheten. Det gör också att skattemedel riskerar användas fel. Att göra detta när vården i hela Sverige brottas med kapacitetsproblem är extremt dåligt tajmat.

S och MP borde istället tala med partikamraterna i regeringen. Löfvenregeringen slopade kömiljarden som hjälpte till att pressa tillbaka vårdköerna. Nu hotas kvaliteten i vården av Reepalu-utredningen som redan har lagt en våt filt på utvecklingen av vård hos privata aktörer. Varför utveckla en verksamhet om regeringen vill stoppa den?

Inte med ett ord nämner S och MP utjämningsskatten som gör att välbehövda miljarder lyfts från projekt som fler närakuter, utbyggnaden av Danderyds sjukhus eller tätare busstrafik. Pengarna går exempelvis till S-flaggskeppet Dalarna som varken klarar tillgängligheten i vården eller finansieringen.

Nu vill vi i Alliansen vässa landstinget för att fortsätta finansiera investeringar och satsningar i sjukvården och kollektivtrafiken. Frågan är varför inte S och MP vill vara med?

LÄS OCKSÅ: Nu vässar vi landstinget

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Läs hela Dagens Samhälle

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här.