Debatt
Ekologisk mat
17 juni 2019 kl 18:00

Regeringen prioriterar import framför närodlat

En kommun som köper in mycket ekomat från hela världen får med beröm godkänt enligt regeringens målsättningar. Men en kommun som köper 75 procent närodlat från Sverige får underkänt. Orimligt, menar agronomen och före detta riksdagsledamoten Staffan Danielsson. 

Det här är en opinionstext

Staffan Danielsson
agronom och före detta riksdagsledamot (C)

Kommuner och regioner står inför tuffa tider. Många går med underskott och kraftiga besparingar och skattehöjningar står typ alla inför. Samtidigt ska deras matinköp bli flera miljarder kronor dyrare genom mycket höga andelar ekomat, som är 25-65 procent dyrare än den likvärdiga vanliga svenska maten. 

Jag är agronom och före detta riksdagsledamot och jag anser att S/MP-regeringen har orimligt höga regeringsmål för andelen ekoåkrar och andelen eko i offentlig sektor från 2030. Det är orimligt att ha som mål att äldre och skolbarn och patienter i kommuner och regioner ska äta 60 procent "ekologiskt". Det är alltså dyrare än vanlig bra svensk mat. Ekomaten innebär även en del import och svensk mat är dessutom ungefär lika hållbar och miljö- och djurvänlig som ekomat. 

Därtill efterfrågar till exempel de äldre i kommunerna allsidig mat från Sverige och inte ekomat från hela världen inriktad på mycket vegetariskt. De vill hellre ha mer husmanskost än dyrare ekomat. Det är politikerna som över deras huvuden beslutar om vilken mat de ska få äta.

Det är respektlöst mot både de i äldreboenden och mot det vanliga miljövänliga svenska jordbruket att ha en målsättning för ekomaten i offentlig sektor som innebär att man köper in ytterst lite mat från det dominerande miljövänliga vanliga svenska jordbruket. 

Vilken signal ger det till konsumenter och medborgare och kommuner och jordbruket att inköpen i så extremt hög grad ska fokuseras på eko- och Kravjordbruk i Sverige och världen samtidigt som i praktiken mycket lite ska köpas in från vanliga gårdar som står för 90 procent av produktionen? Jo, det ger naturligtvis signalen att ekomat är framtiden och A-vara, medan världens bästa vanliga miljövänliga jordbruk är gårdagen och B-vara.

Det är ett slag i ansiktet på huvuddelen av de svenska jordbrukarna att deras kommuner och regioner inte köper deras mat. 

Målet för kommuner och regioner borde givetvis vara att köpa närodlad mat som uppfyller de höga svenska miljö- och djurskyddskraven, säg ett mål på kanske 75 procent. En del import är ofrånkomlig av främst grönsaker och frukt och kaffe och fisk osv. Vill man ha ett ekomål ovanpå detta skulle detta kunna motsvara ekomatens andel av maten i Sverige, cirka 10-15 procent, eller kanske lite mer.

När kommunerna ska mäta hur man uppfyller olika samhällsmål får den som köper in mycket ekomat, varav en del från hela världen, med beröm godkänt, medan den som köper 75 procent närodlat från Sverige får underkänt. Så här kan det inte vara, det måste snarast ändras. 

Slutligen en kontrollfråga. Är S/MP- regeringens extrema och kostsamma fokus på KRAV-maten i jordbruket förankrat i riksdagen eller med samarbetspartierna?

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 17 juni 2019 kl 18:00
Uppdaterad: 17 juni 2019 kl 17:59

Skribent

Staffan Danielsson
agronom och före detta riksdagsledamot (C)