Debatt
Demokrati
28 februari 2012 kl 11:40

Denna artikel publicerades för 8 år sedan

Projekt dödar jämställdheten

Frågor som handlar om mänskliga rättigheter och antidiskriminering passar synnerligen illa att driva i projektform. Frågorna försvinner när projekten avslutas, skriver Gudrun Schyman i en avslutande replik.

Det här är en opinionstext

Gudrun Schyman
Ledamot kommunfullmäktige och kommunstyrelsen (FI), Simrishamn

Anders Knape (M), ordförande SKL och Carina Sandor (FP) ordförande styrgruppen för HÅJ, tycker att det är märkligt att jag är kritisk till SKL:s projekt för hållbar jämställdhet (HÅJ).

Ja - jag är kritisk till idén om att arbeta med frågor som handlar om mänskliga rättigheter och antidiskriminering i projektform. Jag är inte ensam om det. Det finns en utbredd kritik, baserad på undersökningar och uppföljningar som visar att frågan ”dött” när projekten avslutats. Nu menar Knape och Sandor att just HÅJ-projektet ska råda bot på andra projekts misslyckanden. Nu ska det bli hållbart.

Jag ser på nära håll, i min egen kommun, hur ambitiösa projektledare och brinnande eldsjälar sliter med frågan. Finns jämställdhet inte som uttalat och prioriterat politiskt mål från den politiska ledningen så finns det heller ingen infrastruktur där kunskap och nytänkande kan gro.

Jag förstår ambitionen men jag tror inte att man kan lösa andra projekts tillkortakommanden med ett nytt projekt, även om det i tid är längre. Det krävs ledande politiker som prioriterar frågan och det krävs regelbundna utbildningsinsatser för all personal, på alla nivåer, och det krävs övergripande och strategisk kunskap inom kommunledningarna. Det krävs långsiktiga satsningar helt enkelt.

Det faktum att jämställda verksamheter leder till bättre kvalitet menar Knape och Sandor borgar för hållbarhet. Ja om det vore så enkelt. Då skulle det svenska näringslivet ha lika många kvinnor som män i sina styrelser och ledningar för länge sedan!

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 28 februari 2012 kl 11:40
Uppdaterad: 28 februari 2012 kl 11:48

Skribent

Gudrun Schyman
Ledamot kommunfullmäktige och kommunstyrelsen (FI), Simrishamn