Arbetskraftsinvandring

Pinsamt att utländska IT-proffs får lämna Sverige

Vi måste göra det smidigare för både fotbollsproffs och andra arbetskraftsinvandrare att kunna arbeta och leva i Sverige, skriver Karl Henriksson, kommunalråd (KD) och Hammarbysupporter. 

Premiär i allsvenskan. Hammarby tar emot Sirius på hemmaplan. Inför matchen är en av de största nyheterna att nyförvärvet Nikola Djurdjic inte är spelklar än. Han har ännu inte fått arbetstillstånd från Migrationsverket. Först till Hammarbys nästa match, bortamatchen mot IFK Göteborg, har det ordnat sig så att Djurdjic finns med i startelvan.

Som politiker möter jag svenska exportföretag som är frustrerade över att migrationsprocesserna drar ut på tiden. Tayyab Shabab är en systemutvecklare från Pakistan som utbildat sig i Sverige, men utvisades eftersom ett företag han tidigare arbetat för hade gjort ett smärre misstag. Felet korrigerades, men Migrationsverkets och Migrationsdomstolens utslag stod fast: En man med utbildning inom ett bristyrke och fast jobb i en viktig roll på ett IT-företag skulle utvisas. Snabbt snappades han då upp av ett företag i Berlin, där han fick sitt uppehållstillstånd direkt.

Tänk om någon av Djurdjics tidigare arbetsgivare i Sverige råkat göra något liknande. Hade det då varit rimligt att stoppa Djurdjics spel i Hammarby för att Helsingborg eller Malmö FF några år tidigare hade gjort ett administrativt misstag? Nej, naturligtvis inte.

Det är klart att man inte ska straffa en fotbollsspelare om en tidigare klubb gjort fel. Vi tycker inte heller att man ska  straffa den nya klubben om den gamla klubben gjort ett misstag. Alla förstår att det är det rimliga förhållningssättet när det gäller fotboll – men det är precis lika rimligt när det gäller företag i andra branscher.

Fotboll är inte oviktigt, men svensk ekonomi och välfärd bygger på framgångsrika svenska exportföretag. Vi behöver ett smidigt och välfungerande system för arbetskraftsinvandring som gör det lätt att rekrytera oavsett om den som företaget söker är programmerare, byggnadsingenjör, forskare eller fotbollsproffs. Det är riktigt pinsamt att den rödgröna regeringen inte lyckats lösa det här problemet.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Läs hela Dagens Samhälle

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här.