Debatt
Feminism
30 november 2017 kl 17:17

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

Ni begår ett stort misstag, V!

Stödet från oss gräsrötter och feminister finns kvar, med oförminskad kraft och styrka. Vi är oroliga att Vänsterpartiets agerande ska få Amineh Kakabavehs viktiga röst att tystna. Det är viktigt för feminismen i Sverige att ha kvar Amineh Kakabaveh i riksdagen, skriver tolv feminister till stöd för Kakabaveh, som nyligen petats från Vänsterpartiets riksdagslista. 

Det här är en opinionstext

Vi har med stor oro tagit del av beslutet från Vänsterpartiet Storstockholms valberedning om att inte nominera Amineh Kakabaveh till valsedeln för riksdagen. Vi tror att detta är ett stort misstag från Vänsterpartiets sida.

Amineh Kakabaveh kom till Sverige som ung tonåring efter att ha stridit för kvinnors rättigheter som peshmerga-soldat. Sedan hon utbildat sig har hon varit verksam som socionom i Botkyrka och kanske framförallt som grundare till organisationen Varken Hora eller Kuvad. Sedan Amineh Kakabaveh kom in i riksdagen har hon arbetat målmedvetet för kvinnors rättigheter, demokrati och mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Kakabaveh har, som ordförande i Varken Hora eller Kuvad och i Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och våld i hederns namn, drivit frågor om förebyggande av religiös extremism, oskuldskontroller, social nedrustning av förorterna och kvinnors rätt till utrymme i det offentliga rummet. Dessa frågor har väckt ilska hos reaktionära, religiösa och kvinnofientliga krafter i samhället.

Nu när valberedningen valt att inte föreslå att Amineh Kakabaveh alls ska stå på riksdagslistan väljer man på ett tydligt sätt att anpassa sig efter dessa krafter. Det är en farlig utveckling, inte bara för Vänsterpartiet, inte bara för riksdagen utan för kvinnors rättigheter och i förlängningen för det sekulära och demokratiska samhället.

Lyssna inte bara på oss, lyssna på Aminehs egna ord, så som hon skrev dem i en artikel på denna sida förra året: 

det går inte att vara feminist och samtidigt blunda för det kvinnoförtryck som drabbar utsatta kvinnor i förorten. Inte heller går det att vara antirasist och samtidigt bortse från den rasism som drabbar ungdomar och kvinnor i våra mest utsatta områden.

En kvinna har rätt att inte bli trakasserad för att hon är muslim, men också rätt att inte vara rädd för att hon inte är muslim på exakt de villkor som manliga moralpoliser dikterar. Vi får inte blunda för att hundratusen ungdomar är utsatta för hedersförtryck. Samhället hade aldrig accepterat detta om det handlat om etniska svenskar i Stockholms innerstad.

Under de senaste veckorna har jag fått stort stöd från gräsrötter och feminister. Dessa antirasistiska och feministiska krafter i förorten behöver all support de kan få. Att utmana förtrycket kan vara förenat med livsfara, men samtidigt är kampen för demokrati och kvinnors rättigheter något av det viktigaste man kan ägna sig åt.


Stödet från de gräsrötter och feminister som Kakabaveh beskriver ovan finns kvar, med oförminskad kraft och styrka. Vi är oroliga att detta agerande ska få Amineh Kakabavehs viktiga röst att tystna. Vi hoppas därför att den valkonferens som Vänsterpartiet håller i helgen kommer att överpröva valberedningens förslag och ge Amineh Kakabaveh en möjlighet att fortsätta driva sina frågor i riksdagen genom att hon får en plats på valsedeln. Det är viktigt för feminismen i Sverige att ha kvar Amineh Kakabaveh i riksdagen! 

 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.