Debatt
Ombildningar
18 juni 2019 kl 11:00

Denna artikel publicerades för 2 år sedan

M:s bostadspolitik saknar verklighetsförankring  

Om de vill ha en blandad stad så undrar jag varför Moderaterna gång på gång säger nej när vi lägger förslag på att bygga nya hyresrätter i de områden som i dag helt domineras av villor och radhus, slutreplikerar oppositionsborgarrådet i Stockholms stad Clara Lindblom (V).

Det här är en opinionstext

Clara Lindblom
oppositionsborgarråd (V), Stockholms stad

Slutreplik. Dennis Wedin menar att de blågröna partierna tar ansvar för ombildningsprocesserna i Stockholm, för att i nästa mening skjuta ifrån sig allt ansvar. Staden har inget samarbete med ombildningskonsulterna så de kan inte erbjuda några glädjekalkyler eller rabatter säger Wedin. Att detta trots allt har hänt och fortsätter hända verkar för Wedin sekundärt.

Att tillåta övertalningskampanjer genom brev, telefonsamtal, och dörrpåringningar är inte att ta ansvar för processen. Ingen ska pressas till att ta ett så stort beslut om sin privatekonomi som att köpa sin bostad.

Staden bör överväga att, likt flera andra kommuner redan gjort, upphandla eller rekommendera ombildningskonsulter. Vår allmännytta och våra hyresgästers trygghet är för viktig för att lämnas i händerna på oseriösa aktörer som riskerar att sprida vilseledande information för att tjäna pengar.

Det pratas ofta om att valet om ombildning ligger i hyresgästernas händer, men det räcker att hälften av hyresgästerna lämnar intresseanmälan för att köpa för att ombildningsprocessen ska kunna starta. Detta borde höjas till två tredjedelar för att säkerställa att majoriteten verkligen vill ombilda. För vilket val finns för de som inte har råd att köpa sin lägenhet?

Jo, Wedin lyfter att det är möjligt att bo kvar i sin lägenhet som en hyresrätt trots att andra lägenheter i huset ombildas. Det är inte fel i sak, men värt att nämna är att det som då händer är att du får dina egna grannar som hyresvärd. Att byta en trygg hyresvärd mot sina grannar kan inte beskrivas som ett fritt val.

Hyresgäster som av olika skäl inte kunnat eller velat köpa sina lägenheter hamnar ofta i en problematisk sits. Några av de vanliga problemen som Hyresgästföreningen vittnar om är att bostadsrättsföreningen inte sköter underhåll och reparationer eller inte budgeterat tillräckligt för underhåll av hyresrätterna. Hyran höjs godtyckligt och det görs oftare försök att säga upp hyreskontrakt i hyresnämnden för hyresgäster i bostadsrättsföreningar än för andra hyresgäster.

Om det, som Wedin hävdar, handlar om att man vill ha en blandad stad så undrar jag varför Moderaterna gång på gång säger nej när vi lägger förslag på att bygga nya hyresrätter i de områden som i dag helt domineras av villor och radhus. Det om något skulle ge en mer blandad stad.

Ombildningarna gör i stället att långa bostadsköer blir längre och att de som redan har svårt att komma in på bostadsmarknaden får det ännu svårare.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 18 juni 2019 kl 11:00

Skribent

Clara Lindblom
oppositionsborgarråd (V), Stockholms stad