Debatt
Budget
19 december 2016 kl 10:47

Denna artikel publicerades för 4 år sedan

Märkligt att bortse från de höjda kommunbidragen

Den budgetproposition som föreslagits riksdagen förväntas leda till ett budgetöverskott om 78 miljarder i offentligfinansiellt sparande 2020. Det finns således gott om utrymme att prioritera kommunerna för de partier som står för en sådan politik, skriver finansdepartementets planeringschef i en replik till Jenny Sonesson.

Det här är en opinionstext

Peter Gerlach
(S) planeringschef på finansdepartementet

Replik. I Dagens Samhälle den 25 november snurrar krönikör Jenny Sonesson till det om Riksrevisionens granskning av budgetpropositionen och hävdar att finansministern inte ser behoven i kommunerna. Detta görs utan att Sonesson överhuvudtaget nämner att regeringen i sin budget lagt fram den största permanenta höjningen av de allmänna bidragen till kommunerna någonsin (10 miljarder kronor årligen).

Vad gäller de framtida behoven för kommunsektorn så kan nivån diskuteras men att det kommer att behövas mer tillskott i framtiden är otvivelaktigt. Regeringen föregår dock inte framtida riksdagsbeslut i sina prognoser. Den budgetproposition som föreslagits riksdagen förväntas leda till ett budgetöverskott om 78 miljarder i offentligfinansiellt sparande 2020.

Det finns således gott om utrymme att prioritera kommunerna i framtiden för de partier som står för en sådan politik. Det gör dock inte det parti som Jenny Sonesson tidigare arbetat för, Liberalerna. I deras budgetmotion för 2017 föreslås inkomstförsvagningar för kommunsektorn med över 13 miljarder netto jämfört med regeringens.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 19 december 2016 kl 10:47
Uppdaterad: 20 december 2016 kl 10:30

Skribent

Peter Gerlach
(S) planeringschef på finansdepartementet