Debatt
Ombildningar
13 juni 2019 kl 15:41

Denna artikel publicerades för 2 år sedan

M: Vi tar ansvar för ombildningsprocessen

Stockholms stad har inte har något som helst samarbete med ombildningskonsulter. Alla eventuella försäljningar av hyreslägenheter till bostadsrättsföreningar ska ske till marknadsmässiga priser, replikerar bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) till oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).

Det här är en opinionstext

Dennis Wedin
bostads- och fastighetsborgarråd (M) i Stockholms stad

Replik. Den grönblåa majoriteten i Stockholm har möjliggjort för småskaliga ombildningar i elva stadsdelar i ytterstaden, där allmännyttan är särskilt dominerande och där en större blandning av upplåtelseformer skulle vara som mest betydelsefullt.

I grunden handlar detta om att Stockholm blir en bättre stad av ökad mångfald. Beslutet att ombilda ligger i hyresgästernas egna händer, och skulle man vilja, kommer man kunna bo kvar i sin lägenhet som en hyresrätt. Småskaliga ombildningar kan samtidigt bidra till att öka möjligheten för människor att göra bostadskarriär utan att behöva flytta ifrån sin stadsdel.

I en debattartikel (Dagens Samhälle 9/6) skriver Clara Lindblom (V) att det finns ombildningskonsulter som använder sig av tvivelaktiga metoder. Det är uppgifter som har funnits sedan tidigare, och en av anledningarna till att jag skärpt kraven som gäller för ombildningar, jämfört med när det senast var möjligt. Den grönblåa majoriteten går längre än vad lagen kräver, just för att säkerställa ordning och reda i ombildningsprocessen. 

Utgångspunkten är att hyresgästerna ska känna sig trygga, och att den information som Stockholms stad ger är objektiv och tydlig. För att lämna in intresseanmälan till staden behöver minst hälften av hyresgästerna skriva under. För att en ombildning sedan ska bli aktuell behöver minst hälften av de boende förbinda sig till att köpa sin bostad, och två tredjedelar måste rösta ja. Staden kommer även att ha med oberoende observatörer på samtliga köpestämmor. 

Jag vill understryka att staden inte har något som helst samarbete med ombildningskonsulter. Alla eventuella försäljningar till bostadsrättsföreningar ska ske till marknadsmässiga priser. Att erbjuda rabatterat pris är därför inget som en ombildningskonsult kan göra, det är staden som ansvarar för värderingen av fastigheterna.

Vi tar vårt ansvar och gör vad vi kan för att garantera boende i allmännyttan trygghet och ordning och reda i ombildningsprocessen. Jag uppmanar såväl ombildningskonsulter, som Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen, att vara sakliga och inte bidra till onödig oro bland hyresgästerna.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 13 juni 2019 kl 15:41

Skribent

Dennis Wedin
bostads- och fastighetsborgarråd (M) i Stockholms stad