Debatt
Friskolor
2 mars 2020 kl 15:08

​​​​​​​M: Spelar (S)vantorp ett falskspel med väljarna?

För den som är utbildningsutskottets ordförande borde innehållet i våra reformförslag inte komma som någon överraskning: Moderaterna är redo att sjösätta reformer som långsiktigt stärker alla elevers kunskaper och dessutom ser till att avarterna i svensk skola försvinner, slutreplikerar Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin.

Det här är en opinionstext

Kristina Axén Olin
utbildningspolitisk talesperson (M)

Nej Gunilla Svantorp. Moderaternas vilja att få bort avarterna i svensk skola är på riktigt. Våra reformer för hur vi vill göra detta finns klart och tydligt beskrivet i våra förslag i riksdagen. För den som är utbildningsutskottets ordförande borde innehållet i våra reformförslag inte komma som någon överraskning. Frågan är däremot om Gunilla Svantorp har läst januariöverenskommelsens punkt nio? Eller spelar Gunilla Svantorp ett falskspel med väljarna? 

Gunilla Svantorps egen partikollega, utbildningsminister Anna Ekström (S), säger ofta att hon hedrar januariöverenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna. I en intervju med Skolvärlden (19/1 2019) berättade hon ”så jag kommer att kämpa kanske allra hårdast för att genomföra de delar av överenskommelsen som har varit viktiga för Centerpartiet och Liberalerna, just för att vara säker på att det kan bli den viktiga vägvisare in i framtiden som jag hoppas att den ska bli.”

Läs också ursprungsartikeln

I överenskommelsens punkt nio står det klart och tydligt att regeringen inte ska driva vidare eller arbeta med förslag som skulle innebära att välfungerande skolor stängs. Men trots den punkten är det just detta som Gunilla Svantorp och Socialdemokraterna sätter högst på sin prioriteringslista. Hur ni får ihop denna ekvation är för mig – och för majoriteten av väljarna – en gåta. Att bedriva en häxjakt på friskolor, där några av landets absolut bästa skolor finns, är inte bara ett svek mot januariöverenskommelsen. Det är också oseriöst.

När andra partier spelar falskspel med väljarna väljer Moderaterna en uppriktig och saklig debatt om svensk skola. Vi står redo att sjösätta kunskapsreformer som långsiktigt stärker alla elevers kunskaper och som dessutom ser till att avarterna i svensk skola försvinner. 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 2 mars 2020 kl 15:08

Skribent

Kristina Axén Olin
utbildningspolitisk talesperson (M)