Debatt
Narkotika
22 oktober 2018 kl 11:38

Denna artikel publicerades för 2 år sedan

Legalisering av cannabis löser inte problemen

Att tro att en överväldigande majoritet av de som använder cannabis i Kanada och i  andra länder i världen gör det i ”rekreationssyfte” är ett önsketänkande, slutreplikerar Lena Larsson, vice förbundsordförande för Riksförbundet anhöriga mot droger till Per Glavå.

Det här är en opinionstext

Lena Larsson
vice förbundsordförande Riksförbundet anhöriga mot droger (AMD)

Slutreplik. Legalisering av cannabis skulle minska lidandet skriver Per Glavå som svar på det jag skrivit om legaliseringen av cannabis i Kanada.

Jag känner inte till Per Glavå och inte vilken bakgrund och erfarenhet han har av ämnet när han tror att en legalisering av cannabis skulle minska lidandet. Men jag har under de senaste dryga tjugo åren suttit i enskilda samtal med många oroliga och förtvivlade föräldrar, som berättat om allt elände just cannabis ställt till med för deras söner och döttrar.

De har avslutat sin skolgång i förtid för att helt ägnat sina dagar och nätter åt droger. Ibland har barnen tvingats sluta arbeta eller fått sparken för att de varit påverkade av droger på arbetstid. Inte heller söker de nytt arbete för de kanske finns med i belastningsregistret som registrerade för narkotikainnehav eller narkotikaförsäljning så deras möjligheter till nytt arbete har minskat betydligt.

I stället ligger de hemma på sängen dagarna i ända och gör ingenting, för att senare på kvällen ge sig ut för att köpa mera droger eller sälja knark till hugade spekulanter.

Att tro att en överväldigande majoritet av de som använder cannabis i Kanada och i  andra länder i världen gör det i ”rekreationssyfte” är ett önsketänkande. Se på siffrorna från Colorado efter legaliseringen. Polisen beslagtog där 6,7 ton illegal marijuana och 43 000 plantor år 2017, jämfört med 765 kilo och 7000 plantor år 2013.

Samma negativa resultat som ökat bruk, missbruk, trafikolyckor, sjukhusbesök och illegal marknad ser man även i andra delstater i USA där man legaliserat cannabis.

Är det vad vi har att vänta även här hemma i Sverige, enligt Glavås förslag? Kanske blir också uppfattningen att skaderiskerna minskar, vilket i sin tur ökar användningen. Är det sådana argument som Per Glavå tänker ta fram i sina krav om legalisering av cannabis i Sverige?

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 22 oktober 2018 kl 11:38
Uppdaterad: 22 oktober 2018 kl 13:44

Skribent

Lena Larsson
vice förbundsordförande Riksförbundet anhöriga mot droger (AMD)