Debatt
Utsatthet
23 december 2020 kl 05:05

Låt inte pandemin påverka vår solidaritet

Smittskydd och pandemibekämpning får aldrig innebära att vi upphör att vara solidariska med dem som inte kan jobba hemma, som inte har det sociala skyddsnät som många i vårt land tack och lov fortfarande förfogar över. Vi i Verdandi tar vårt dubbla ansvar och uppmanar alla att försöka göra detsamma, skriver förbundets ordförande Rasken Andréasson. 

Det här är en opinionstext

Rasken Andréasson
förbundsordförande Verdandi

Julen är för många en högtid för gemenskap och sammanhållning. Oavsett religion brukar människor i Sverige fira julen som en högtid då vi tänker på varandra och visar den medmänsklighet och solidaritet som alltid borde vara vägledande för vårt samhälle.

I år blir julfirandet annorlunda jämfört med det mesta som någon av oss upplevt. Coronapandemin ställer krav på oss att agera ansvarsfullt och att göra vårt gemensamma bästa för att minska smittspridningen. Många familjer kommer att träffas i mindre grupper än en vanlig julhelg. Många kommer endast att umgås med de närmaste. Så tar vi det samhällsansvar som är nödvändigt.

Men inte heller under en pandemi upphör Sverige att vara ett klassamhälle. Vi i Verdandi arbetar för social rättvisa och vi möter människor i hemlöshet. Vi träffar personer med missbruksproblem. Till oss vänder sig många ensamma. Vi söker upp de barn som lever i utsatthet och otrygghet. Och vi uppmärksammar papperslösa som i rädsla för att utvisas till förtryck och otrygghet lever under vidriga villkor i svarta anställningar.

För oss kan inte ansvaret att minska smittspridningen innebära att vi inte tar vårt huvudsakliga ansvar för de människor som behöver vår verksamhet. Vi har ett dubbelt ansvar och därför genomför vi även i år ett alternativt helgfirande på ett antal orter i landet.

Pandemin måste kämpas ned men det måste också de effekter som pandemin kan medföra när det gäller ökad utsatthet. Vi vet att det finns risk för ökat missbruk under perioder av ensamhet. Vi vet att den psykiska ohälsan sprider sig bland människor som inte har möjlighet att isolera sig i ett varmt hem med nära och kära vid julbordet.

Men vårt alternativa helgfirande kommer inte att se ut som tidigare år. På en del ställen kan vi inte ha lokaler öppna eftersom det anses som för osäkert. På andra håll låter vi ett mindre antal deltagare finnas i en lokal samtidigt. Och en tredje variant är att vi träffas utomhus så att de som vill kan få en julsmörgås, ett glas alkoholfri glögg och kanske en julklapp.

Smittskydd och pandemibekämpning får aldrig innebära att vi upphör att vara solidariska med dem som inte kan jobba hemma, som inte har det sociala skyddsnät som många i vårt land tack och lov fortfarande förfogar över. Vi i Verdandi tar vårt dubbla ansvar och uppmanar alla att försöka göra detsamma.

Låt inte solidariteten försvinna när nödvändiga åtgärder görs mot pandemins utbredning.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 23 december 2020 kl 05:05
Uppdaterad: 23 december 2020 kl 05:00

Skribent

Rasken Andréasson
förbundsordförande Verdandi