Debatt
Spelberoende
26 mars 2018 kl 10:06

Denna artikel publicerades för 2 år sedan

Låt ideella organisationer ha ensamrätt på bingo

En omreglering krävs så att staten kan återta kontrollen över spelmarknaden. I förslaget som gick till lagrådet får ideella organisationer behålla ensamrätten på lotterier och fysisk bingo. Däremot tas bingo på nätet, som är den största digitala produkten för folkrörelserna idag, bort från oss och ges till de kommersiella. Gör om och gör rätt, regeringen! 

Det här är en opinionstext

Inte trodde vi att den här regeringen som hyllar Folkrörelsesverige skulle ta från de fattiga och ge till de rika. Men det är just vad som riskerar att ske när den i dagarna kommer att lägga en proposition för en ny spellagstiftning.

I grunden välkomnar vi att regeringen vill rensa upp i den oreda som råder på spelmarknaden just nu. En omreglering krävs så att staten kan återta kontrollen över spelmarknaden. Det kommer att innebära att privata aktörer släpps in legalt på en marknad som i över ett sekel har varit förbehållen ideella organisationer och staten. Varje år ger överskott från egna lotterier och spel föreningslivet 1,6 miljarder kronor. Det är pengar som kommer utan öronmärkning från staten.

Men ingen tror att framtidens spel finns bland lottringar. Det är den digitala marknaden som ökar lavinartat och har gjort så i många år nu. Det är bland de digitala spelen som de farligaste finns. Det finns störst risk att de leder till spelberoende. Det är spel som vi inom den ideella sektorn helst inte vill erbjuda.

I förslaget som gick till lagrådet får vi ideella organisationer behålla ensamrätten på lotterier och fysisk bingo. Däremot tas bingo på nätet, som är den största digitala produkten för folkrörelserna idag, bort från oss och ges till de kommersiella.

Det märkliga är att bingo online inte ens är en spottstyver för de råkommersiella spelbolag som står och stampar i väntan på att få komma in i den reglerade värmen. Spelbolag som nu dränker oss medborgare i reklam och marknadsföring för att ha en så stark position som möjligt när omregleringen träder i kraft 1 januari 2019. 

En utredning som det oberoende H2 Gambling Capital har gjort visar att bingo online omsätter mindre än 1,6 procent av den totala europeiska oreglerade digitala marknaden och knappt två procent av den svenska marknaden. Att inte få erbjuda den produkten kommer alltså inte att påverka de ofta Maltabaserade spelbolagen som vänder sig till svenska konsumenter.

Ändå verkar det som att regeringen väljer att ta bingo online från svenskt föreningsliv och ge till de riskkapitaltunga privata utländska spelbolagen. Argumentet som regeringen lutar sig mot är att annars är det inte säkert att de privata spelbolagen kommer att söka licens i Sverige.

Att en socialdemokratiskt ledd regering är så orolig för en produkt som står för två procent av den svenska marknaden gör oss både förvånade och besvikna. Nej, gör om och gör rätt. Låt ideella få ensamrätt på bingo – både fysiskt och online.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 26 mars 2018 kl 10:06
Uppdaterad: 26 mars 2018 kl 10:48

Skribenter

Björn Eriksson
ordförande Riksidrottsförbundet
Per Leander
ordförande Frivilligorganisationernas Insamlingsråd
Peter Moilanen
generalsekreterare IOGT-NTO