Feminism

Lågvattenmärke om vem som beskyddar kvinnor

Jag har inte sett Mats Edman vid några manifestationer, skriver Jenny Rönngren, Feministiskt Perspektiv.

Lågvattenmärke. Som om hijabbärande feministers – eller med dem solidariserande medsystrars – vanligtvis marginaliserade engagemang och aktiviteter plötsligt blivit högintressanta för Dagens Samhälles chefredaktör Mats Edman. Den här typen av slappt vevande om vem som är kvinnors främsta beskyddare är bara en av många patriarkala uttrycksformer som stjäl fokus från sakfrågan. Har vi överhuvudtaget sett några granskande artiklar i Dagens Samhälle om hur det offentliga Sverige arbetar eller inte arbetar för att säkerställa att alla kvinnor i Sverige har tillgång till sina rättigheter? Om konsekvenserna av den otillräckliga finansieringen av kvinnojourer eller den bristande asylrätten för kvinnor?

Om detta inlägg verkligen handlade om Samira Motazedis rättigheter skulle Edman vara väl medveten om var han har sina allierade och verkliga motståndare, inte spekulera i om personer som även vanligtvis saknar stadig position i den mediala och politiska offentligheten eventuellt nu är på väg till Almedalen. Edman om någon skulle kunna göra stor nytta där genom att lyfta läget för Motazedi med personer i den församlade politiska eliten som har makt att faktiskt göra något åt saken. 

LÄS ÄVEN: Ovärdig svekdebatt mot feminister

Jag har inte sett Mats Edman – eller särskilt många män över huvud taget – delta i de manifestationer som hållits under senare år mot mäns våld, mot straffriheten vid sexualbrott eller till minne av mördade kvinnor det senaste året. Inte ens när det handlat om just våld och mord i hederns namn. Ej heller när det handlat om kvinnors och hbtq-personers asylrätt och Migrationsverkets bristande analyser och kunskap om dessa flyktingars asylskäl.

Rätta mig gärna om jag har fel. För jag hoppas verkligen att Edman efter den här svadan tar chansen att ställa vännerna i maktens korridorer till svars för bristerna i systemet som Samira Motazedi bara är det senast offret för. Han är sannolikt inte förhindrad att delta i minglet av ekonomiska eller sociala skäl. Inte heller lär han tvingas stanna hemma på grund av hot från nazister och andra rasistiska grupperingar vars närvaro och prioriterade yttrandefrihet de facto hindrar en del av dem som Edman här väljer att attackera från att alls kunna nyttja sin. Men det går väl inte säga utan att någon ropar åsiktskorridor.

LÄS ÄVEN: Mats Edman svarar på kritiken. 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Läs hela Dagens Samhälle

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här.