Debatt
Assistans
5 september 2016 kl 11:50

Denna artikel publicerades för 3 år sedan

”Lågavlönade assistenter värda högre lön”

Vårdföretagarna undrar om Kommunal står vid sitt ord om en genomlysning av assistansersättningen. Svaret är ja, skriver Kommunal i en replik till Vårdföretagarna.

Det här är en opinionstext

REPLIK Vi tycker att det finns all anledning att ta ett helhetsgrepp på den frågan och skapa förutsättningar för ett långsiktigt hållbart system. På den punkten har vi varit tydliga och vi har inte ändrat oss.

Men det är inte vad den här konflikten nu gäller. Det gäller årets avtalsrörelse och mycket konkret de personliga assistenternas lön och försörjning.

Vårdföretagarna menar att de visst följer märket i och med att de erbjuder 0,8 procent från 1 juli fram till årsskiftet och därefter 1,4 procent. 

Det håller inte. Samtliga avtal Kommunal tecknat i år har gett löneökningar på minst märket över hela avtalsperioden. Vi kan inte acceptera att redan lågt avlönade assistenter, med sina viktiga och anvarsfulla jobb, i praktiken bjuder arbetsgivarna på ett halvt års rättmätiga löneökning som motsvarar nära 1 900 kronor per anställd. Det är en stor summa för en redan lågavlönad yrkesgrupp. 

Hänvisningen till de låga vinstmarginalerna klingar också ihålig. De tre största bolagen som bedriver assistans i Sverige gjorde förra året en sammanlagd vinst på över 300 miljoner kronor. Det är i det samanhanget våra lönekrav ska ställas. 

När de kraven är mötta, sätter vi oss gärna ner tillsammans med Vårdföretagarna och fortsätter ett konstruktivt gemensamt arbete för långsiktiga lösningar för ersättningssystemet. 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.