Debatt
Sverigedemokraterna
27 december 2018 kl 16:13

Denna artikel publicerades för 2 år sedan

L: SD duckar för frågor om sin auktoritära kultursyn

Sverigedemokraternas klåfingriga och auktoritära kulturpolitiska förslag syftar till att begränsa det fria ordet, skriver företrädare för Liberalerna i Stockholm.

Det här är en opinionstext

Slutreplik. Vi glädjer oss att Sverigedemokraterna är överens med oss om att julen är en fantastisk kulturhändelse och erkänner att omvärlden har påverkan på traditioner. Det vi bekymras över är att SD:s representanter tar sig tid att svara på vår artikel, men ändå fortsatt undviker att besvara de frågor som vår ursprungsartikel handlade om – SD:s klåfingriga och auktoritära politiska förslag i kulturpolitiken. 

Varför försöker era partikamrater i Eslöv begränsa vilket språk böckerna på biblioteken ska vara på? Varför vill ni i Stockholm detaljstyra vilket språk som får stå på biblioteksskyltarna? 

I Stockholms politiska församlingar får vi gång på gång ta del av förslag om hur stöd till kulturuttryck som inte passar in i SD:s politiska världsbild ska begränsas. Stöd ska bara ges till ”svenska kulturuttryck”. Stöd ska genast dras in om åsikterna provocerar och ger uttryck för ”politisk smutskastning”.

För oss som liberaler blir den naturliga följdfrågan – vem ska bestämma vad som provocerar och är smutskastning? Världen är fylld av musiker som fängslas för sina sånger. Författare som bannlyses för sina romaner. Konstnärer som torteras för sina tavlor. Det som i den enas ögon är politisk provokation är i den andras försvar av mänskliga rättigheter. Vi oroas av hur SD gång på gång försöker begränsa både kulturen och det fria ordet. 

I ett liberalt Stockholm håller politiken armlängds avstånd och censurerar vare sig böcker eller skyltar. Liberaler anser att kulturen är något politiker bör vara mycket restriktiva med att begränsa, definiera och reglera. Därför kommer vi fortsätta att avkräva Sverigedemokraterna svar. Vill ni bli tagna på allvar så är det dags att ni faktiskt börjar svara på de frågor som ställs.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 27 december 2018 kl 16:13
Uppdaterad: 27 december 2018 kl 17:12

Skribenter

Cecilia Elving
tillträdande ordförande kulturnämnden Region Stockholm (L)
Hanna Gerdes
kulturpolitisk talesperson Liberalerna Stockholms stad (L)