Debatt
Arbete
10 juni 2016 kl 05:45

Denna artikel publicerades för 5 år sedan

”Enkla jobb är inte vad Sverige behöver”

Den stora utmaningen för Sverige är att inse att vi inte kan ta vår framgång för given. Världen omkring oss står inte stilla. Det som slår mig när jag besöker tillverkare i Asien, pratar med programmerare och designers i Östeuropa och Asien är hur snabbt de rör sig framåt. Samtidigt diskuterar vi enkla jobb medan bolag efter bolag flyttar utomlands och skolresultaten faller.

Det här är en opinionstext

Richard Torsslow
entreprenör som driver Butik21.com och har en examen i företagsekonomi från Lunds Universitet.

Det pågår en debatt kring vad som ska göras för att skapa fler enkla jobb. Men det Sverige behöver är inte fler enkla jobb utan fler företag som skapar de jobben. Med fel fokus riskerar Sverige att bli omsprungna på samma sätt som Facit blev omsprunget när elektroniska räknemaskiner från Japan introducerades på marknaden. 

Stefan Löven har fått mycket kritik för sina tankar kring HUR regeringen ska skapa enkla jobb. Den borgerliga oppositionen säger att politiker inte kan skapa jobb utan att det krävs sänkta skatter och lägre löner. Annie Lööf annonserade redan innan partiledardebatten att hon vill debattera hur de enkla jobben skapas. 

Det måste finnas många duktiga forskare, entreprenörer, och företagsledare som med förvåning ser hur diskussionen handlar hur vi skapar enkla jobb i stället för att handla om hur vi skapar framtidens företag. Viktiga frågor som inom vilka industrier/branscher Sverige har konkurrensfördelar och ska satsa på borde vara högsta prioritet. 

För det spelar ingen roll om man sänker löner och skatter eller tvingar departementen att hitta på låtsasjobb, det Sverige behöver är fler avancerade jobb. Det är avancerade jobb som driver utvecklingen framåt, som skapar innovation, utveckling och uppfinningar. När vi skapar möjligheter för avancerade jobb får man så kallade enkla jobb på köpet. 

Högpresterande och välbetalda personer tar in hemhjälp, läxhjälp, rot-hjälp och liknande tjänster. Om Stefan Löfven lyckas skapa 500 beredskapsjobb på myndigheterna så får vi ingen högpresterande personer på köpet. En extra städare skapar inget växande företag men ett tillväxtföretag skapar möjligheter för städare, bud, folk som servar kaffemaskiner och byter entrémattor, för att ta några exempel. 

Och för att vara tydlig: Företag skapar kringtjänster - men kringtjänster skapar inga företag. 

Dan Olofsson skrev nyligen i Dagens Samhälle att Löfvens syn på företagande är djupt förnedrande. Jag håller inte med, det som är djupt förnedrande är att varken Löfven eller någon annan i sjuklövern inte alls ser företagandet.

I ett läge där allt fler jobb ersätts av robotar och digitala tjänster samtidigt som globaliseringen gör att många jobb flyttar utomlands så riskerar Sverige inom en snar framtid ha en stor andel av befolkningen som vi inte kan sysselsätta. 

Större e-handlare lägger sina lager i Tyskland eller Polen för att få lägre lönekostnader och vara närmare Europa. Programmerare, designers och it-support kan lika gärna befinna sig i Baltikum, Filippinerna eller Indien som på plats här i Sverige. Dessutom så flyttar allt fler avancerade tjänster utomlands. Nordiska banker lägger exempelvis i större utsträckning sina kundtjänster i Baltikum. 

Den stora utmaningen för Sverige är att inse att vi inte kan ta vår framgång för given. Världen omkring oss står inte stilla. Det som slår mig när jag besöker tillverkare i Asien, pratar med programmerare och designers i Östeuropa och Asien är hur snabbt de rör sig framåt. De utbildar sig, utvecklar sina affärer och premierar utbildning och tillväxt. 

Samtidigt diskuterar våra departement enkla jobb medan bolag efter bolag flyttar utomlands och skolresultaten faller. Det är som att diskutera vilka färger våra mekaniska räknemaskiner ska ha samtidigt som japanerna lanserar sina elektroniska räknemaskiner. 

Sverige riskerar på sikt att få det vi fokuserar på, nämligen en arbetsmarknad som endast består av enkla låglönejobb. Vill vi det?

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 10 juni 2016 kl 05:45
Uppdaterad: 10 juli 2019 kl 10:21

Skribent

Richard Torsslow
entreprenör som driver Butik21.com och har en examen i företagsekonomi från Lunds Universitet.