Debatt
EU-val 2019
24 maj 2019 kl 09:59

Denna artikel publicerades för ett år sedan

I Europavalet är personer viktigare än partier

Många röstar främst på ett parti, men i Europaparlamentsvalet är vem som röstas in minst lika viktigt som partitillhörighet. Framgångsrika parlamentariker kan göra betydande avtryck, andra lätt glöms bort i Bryssel, skriver Emma Wiesner som kandiderar för Centerpartiet. 

Det här är en opinionstext

Emma Wiesner
Centerpartiets tredjenamn till Europaparlamentet

Länge var personval i svenska val inte mer än en protestyttring. Sedan personvalet uppvärderades under 1990-talet röstar allt fler inte bara på ett parti, utan även en person. I riksdagen är dock det personliga mandatet alltjämt svagt. Även den som är vald på ett tydligt personligt mandat avkrävs partilojalitet i omröstningar och att gå emot partilinjen kostar inte sällan uppdrag i såväl riksdag som parti.

I Europaparlamentet fungerar det helt annorlunda. Det finns ingen regering som gör allt jobb. Enskilda parlamentariker röstar ofta avvikande i förhållande till sina partigrupper och majoriteterna är ständigt skiftande i olika frågor. Parlamentariker agerar ibland som riksdagsledamöter och stiftar lagar, ibland mer som ministrar och är med och utformar lagtexterna.

Vilka personer som väljs in får därför konsekvenser. Vissa ledamöter får inte så mycket alls uträttat i den medieskugga som Bryssel utgör, medan kunniga och målmedvetna politiker kan åstadkomma storverk på egen hand. Bland svenska parlamentariker finns från den senaste mandatperioden flera bra exempel på vilken betydelse det kan ha.

Moderaten Gunnar Hökmark har spelat en avgörande roll i att få på plats en ny banklagstiftning efter eurokrisen.

Liberalernas Cecilia Wikström har varit ordförande för mäktiga utskottskonferensen som samordnar alla utskottens arbete samtidigt som hon verkat som parlamentets huvudförhandlare för EU:s nya asylpolitik.

Socialdemokraten Jytte Guteland och Centerpartiets Fredrick Federley spelade avgörande roller i att få plats skärpningarna av EU:s utsläppshandel som huvudförhandlare för miljö- respektive industriutskottet.

I enskilda frågor har dessa parlamentariker utan tvekan haft större inflytande än våra svenska ministrar. Europeiska unionen har en halv miljard invånare och i gränsöverskridande frågor, som ekonomi, handel och miljö får europeiska beslut stora konsekvenser. 

Europaparlamentet påverkar betydligt mer än många tror. Personröster spelar roll, när personer spelar större roll än partier. Genom att personrösta kan du också skicka en signal till svenska politiker om vi också nationellt behöver mer personval, men du medverkar också  till att välja in politiker som kan göra verklig skillnad i Bryssel.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 24 maj 2019 kl 09:59
Uppdaterad: 24 maj 2019 kl 10:05

Skribent

Emma Wiesner
Centerpartiets tredjenamn till Europaparlamentet