Debatt
Elevinflytande
9 december 2015 kl 13:05

Denna artikel publicerades för 5 år sedan

Huvudmännen skyldiga se till elevernas arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket svarar på kritiken från Sveriges elevråd om att elever exkluderas i arbetsmiljöarbetet.

Det här är en opinionstext

Christina Jonsson
st enhetschef på avdelningen för regler, Arbetsmiljöverket

REPLIK. Sveriges elevråd - SVEA hävdar att Arbetsmiljöverket exkluderar elever. 

Elever har rätt till en god arbetsmiljö i skolan, både fysiskt och psykosocialt. Det finns bindande regler för detta, då arbetsmiljölagen och föreskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete gäller för elever. Skolans huvudman är skyldig att följa dessa regler.

Föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) konkretiserar arbetsmiljölagen och preciserar vilka faktorer som ska ingå i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Föreskrifterna är utformade för arbetstagare som har ett anställningsförhållande.

Det gör att de inte passar för elevers och studenters situation och därför omfattas de inte. Men skolans huvudman är likväl skyldig att se till att eleverna har en bra organisatorisk och social arbetsmiljö.

Just nu pågår också en stor inspektionsinsats, där Arbetsmiljöverket granskar en tredjedel av landets grund- och gymnasieskolor. Vid det här laget har vi träffat hundratals elevskyddsombud, som vi alltid ber att få ha med under inspektionerna. 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 9 december 2015 kl 13:05

Skribent

Christina Jonsson
st enhetschef på avdelningen för regler, Arbetsmiljöverket