Debatt
Återvändare
11 april 2019 kl 09:51

Denna artikel publicerades för 2 år sedan

Hellre tribunal än en andra chans för återvändarna

De som återvänder från IS kalifat har deltagit i ett folkmord. De är terrorister och jihadister. Lås in dem och släng nyckeln fram till den dagen då de kan lagföras.

Det här är en opinionstext

Jiyan Behrozy
journalist

REPLIK. Jag läser Kashif Virks debattinlägg med rubriken som lyder ”Vägen tillbaka för återvändare bör gå genom rättsväsendet”. Kashif Virk, imam och religiös ledare för Ahmadiyya muslimska samfund, föreslår att man ska ge återvändare från Islamiska Staten och deras familjer en andra chans.

Kashif Virk är jämfört med många religiösa ledare i Sverige ett föredömligt exempel på hur man genom kontaktskapande med oliktänkande kan närma sig varandra. Jag har också haft uppfattningen att Virk varit en av få religiösa ledare som tagit starkt avstånd från IS-terroristernas barbari. Det är därför jag med stor besvikelse läser hans förändrade tonläge i hans senaste debattartikel i Dagens Samhälle.

”Nu krävs bred samling mot jihadismen” är rubriken från 2016 på en debattartikel Virk skrev, även denna i Dagens Samhälle. Han skrev: ”Hotbilden mot Sverige är mycket stor. I programmet SVT Opinion påpekade jag att den fria rörligheten innebär att radikaliserade individer med europeiska pass mycket enkelt kan förflytta sig i unionen, och detta medför att terrorhotet ökar markant.”

Därför undrar jag vad som har hänt de tre senaste åren? Varför benämner inte Virk terroristerna som ”jihadister” eller ”radikaliserade individer” längre? Och varför ses de numera som enbart ”individer med familjer”? Jag undrar också om han fortfarande fasar över att terrorhotet i Sverige kommer öka markant, när ungefär 40 svenska kommuner kan tvingas ta emot återvändande terrorister?

Vi har inte råd att förlora de väldigt få, självständiga religiösa ledare, som med fasta principer motsätter sig all form av terrorism och manar till hårda tag mot dessa folkmördare. Precis som Virk själv nämner i båda sina artiklar, spelar de religiösa ledarna en viktig roll i arbetet mot radikalisering. För oss som utan fruktan benämner återvändarna som terrorister, är det nämligen en icke-fråga om vad de har gjort eller haft för motiv att resa till Syrien.

Både jag och Virk vet att de IS-terrorister som uttalar sig i TV, och talar om att de ”bara varit ambulansförare och hämtat hem skadade soldater och civila” har varit en del av kalifatet (SVT 24/2). De har haft som motiv att vara aktiva i ett folkmord, med rakt av barbariska metoder. Vi vet också att de har varit tvungna att uppfylla vissa kriterier, som inte går hand i hand med demokrati, för att bli en del av kalifatet. Det finns ingen mening med att förvirra svenskar, när vi är väl medvetna om att dessa terrorsekter  var orsaken till våra föräldrars flykt till länder som Sverige.

Tvärtom borde sådana som jag, Virk och många fler ställa oss upp mot rättsväsendet och fråga varför dessa barbarer tillåts att sätta sin fot på svensk mark? Varför ska de få en frizon att sprida skräck bland våra äldre, som än en gång tvingas stå öga mot öga mot förtryckare som tvingat våra äldre att fly?

Riksåklagare Petra Lundh säger i en intervju i Expressen att det kommer att krävas ”full bevisning” om man ska kunna döma terrorister för några brott. Vi kan nästan konstatera att svenskt rättsväsende inte har möjligheten att döma och fälla i krigsbrott. Därför är en IS-tribunal i Europiska domstolen att föredra, och att tidigare principfasta imamer inte viker sig.

Den moderata riksdagsledamoten och debattören Hanif Bali föreslog en IS-tribunal redan 2015. Jag håller inte med Bali i alla frågor, men här är vi rörande överens. Tribunalen bör upprättas med omedelbar verkan. Sluta arrangera kunskapsdagar inför återvändarnas hemkomst, lås in dem istället och släng nyckeln, fram till den dagen de kan lagföras. Jag önskar att även Kashif Virk är med på denna lösning. 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 11 april 2019 kl 09:51
Uppdaterad: 15 april 2019 kl 15:17

Skribent

Jiyan Behrozy
journalist