Debatt
Neddragningar
14 maj 2019 kl 13:51

Denna artikel publicerades för ett år sedan

Granskningen som blev ett arbetsdokument

Går man in på tankesmedjan Balans hemsida och läser om Skolnedskärningskartan framkommer det ingenstans att sammanställningen är ett arbetsdokument, slutreplikerar Österåkers kommuns kommunstyrelseordförande Michaela Fletcher (M) och ordföranden i förskole- och grundskolenämnden Hampe Klein (M).

Det här är en opinionstext

Slutreplik. I en replik försvarar Marcus Larsson och Åsa Plesner på tankesmedjan Balans det bristfälliga underlaget i Skolnedskärningskartan och kallar produkten för en arbetshandling och inte en granskning. Detta trots att det i en intervju i DS  #17 framkommer: ”Tillsammans med kollegan Åsa Plesner på tankesmedjan Balans granskade Markus Larsson förra året 290 kommuners budgetar och fann massiva smygbesparingar”.

I Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) databas Kolada finns kriteriet att de nyckeltal som presenteras i databasen, ska vara kvalitetssäkrade, något som Balans borde ta efter. Går man in på Balans hemsida och läser om Skolnedskärningskartan framkommer det ingenstans att sammanställningen är ett arbetsdokument, utan kartan ger skenet av att vara en granskning av landets kommuner.

Om nu Balans vidhåller att det är ett arbetsdokument bör de uppdatera Prisindex kommunal verksamhet (PKV) med de aktuella siffrorna som visar att indexet för 2019 är 2,5 procent och inte 3 procent som de framhåller i sitt ”arbetsdokument”. Med de riktiga ingångsvärdena skulle Skolnedskärningskartan totalt förändras. Avslutningsvis svarade inte Marcus Larsson på hur det kommer sig att tankesmedjan missat att kommunerna i Stockholms län har en gemensam gymnasieprislista för de nationella programmen.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 14 maj 2019 kl 13:51

Skribenter

Michaela Fletcher
kommunstyrelsens ordförande (M) Österåkers kommun
Hampe Klein
ordförande (M) i förskole och grundskolenämnden Österåkers kommun