Debatt
Medier
22 november 2019 kl 11:17

”Fojo har inte följt jävsreglerna”

Den som lär ut granskning av trossamfunden på Fojo har de senaste femton åren haft en strategisk och operativ nyckelroll i trossamfunds-Sverige, skriver Sofia Lilly Jönsson i sin slutreplik. 

Det här är en opinionstext

Den kursledare som statliga medieinstitutet Fojo, som ligger under Linnéuniversitet, har bjudit in att lära ut granskning av trossamfunden har de senaste femton åren haft en strategisk och operativ nyckelroll i trossamfunds-Sverige i en rad chefsbefattningar, med allt vad det innebär av eget ansvar för utvecklingen och relationer till tidigare kollegor.

Fojo har uppfattat de här befattningarna som meriterande. För mig som under samma tid verkligen har granskat trossamfund framstår det som minst sagt naivt. Särskilt för en institution som ska vara expertis på journalistiskt oberoende.

Finns det någon omständighet som gör att det går att misstänka att någon är partisk, formuleras jävsreglerna.

Går det att misstänka att en tidigare avdelningschef från Sveavägen 68 är partisk som utbildare i att granska politiska partier? Går det att misstänka att en tidigare forskningschef från Astra är partisk som utbildare i att granska läkemedelsindustrin? Beror det på personen?

Nej, det gör inte det. Det fina med oberoende som princip är att ingen behöver försöka bedöma någons karaktär, intentioner eller meriter i övrigt. Det räcker med att konstatera intressekonflikt och följa jävsreglerna.

Läs ursprungsinlägget i denna debatt

För ett år sedan vädjade Journalistförbundet till Linnéuniversitetet om att Fojo skulle få behålla sin egen styrelse – för oberoendets skull.

De stora orden om oberoende gentemot Linnéuniversitetet ekar väldigt tomt om Fojo själv släpper in de makthavare som ska granskas genom huvudentrén.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Nästa artikel

Debatt
Medier
15 november 2019 kl 09:27

”Kursdeltagarna släpper inte igenom propaganda”

Fojo svarar på kritiken från journalisten Sofia Lilly Jönsson, som även har JO-anmält institutet och den kritiserade kursen.  

Det här är en opinionstext

Kersti Forsberg 
verksamhetschef, medieinstitutet Fojo

Nedanstående är en replik på journalisten Sofia Lilly Jönssons artikel "Dra in journalistkursen ”Granska trossamfund”!", i vilken Fojo kritiserades för att ha en representant för Svenska kyrkan som kursledare i en kurs om granskning av trossamfund.  

---

Kursen ”Granska trossamfund” är framtagen under ledning av Fojos kursansvariga, Nina Hjelmgren.

Av alla sökande till kursen antogs sexton erfarna journalister från olika medier runt om i Sverige. Alla Fojos kurser bygger på aktiv medverkan av kursdeltagarna och att tro att de som deltar i kursen ”Granska trossamfund” skulle släppa igenom någon slags vinklad propaganda är felaktigt. 

Fojo utvecklar kursutbud och upplägg kontinuerligt. Eftersom vi värnar vårt oberoende ställer vi dock aldrig in en kurs på grund av yttre påverkan. 

Läs ursprungsinlägget i denna debatt

 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Publicerad: 15 november 2019 kl 09:27

Skribent

Kersti Forsberg 
verksamhetschef, medieinstitutet Fojo